Прочитај ми чланак

Тачи поново тврди: Папа долази, Ватикан признаје Косово

0

Приштина -- Питање је дана када ће Ватикан признати независност Косова, изјавио је косовски председник Хашим Тачи за приштинску телевизију Клан Косова.

hasim taci MOSKVA Počinioci zločina nad Srbima da su kažnjeni

„Ватикан ће ускоро да призна независност Косова, где ће за пар дана отворити и свој конзулат како би ојачао већ добре међудржавне односе“, рекао је Хашим Тачи.

Тачи је рекао да Косово има „традиционално добар однос са Ватиканом“.

„Председник Ругова је сарађивао са Ватиканом и ја такође имам добру сарадњу. Став папе Јована Павла Другог о рату на Косово не сме да буде заборављен“, рекао је Тачи и истакао да је „папа Фрања веома динамично унапредио односе са Албанијом и регионом“.

Тачи је поновио да је, након што му је упутио позив, папа Фрања обећао да ће посетити Косово, преноси приштинска телевизија.

Није први пут да Тачи позива папа Фрању да призна једнострано проглашену независност Косова и да посети Приштину, а последњи пут овакву изјаву је дао почетком септембра ове године, након што су он и косовски премијер Иса Мустафа имали одвојене аудијенције код поглавара Римокатоличке цркве.

Председник Србије Томислав Николић је у септембру 2015, после разговора са папом Фрањом у Ватикану, рекао да Римокатоличка црква остаје чврста по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

На раније изјаве Тачија о томе да ће Ватикан признати једнострано проглашену косовску независност огласио се почетком прошлог месеца и патријарх Иринеј рекавши да „папа Фрања неће ићи код Тачија нити ће признати Косово“.

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј каже да му католички верски вођа папа Фрања није помињао да ће признати независност јужне српске покрајине.

Није му, рекао је тада, познато да ће папа Фрања посетити Косово и да ће Ватикан признати његову независност, како тврди косовски председник Хашим Тачи.

Актуелни амбасадор Србије при Унеску и бивши амбасадор наше земље у Ватикану Дарко Танасковић такође не верује да ће папа Фрања посетити Косово, али напомиње да, чак и кад би се то десило, не мора да значи да је Ватикан признао, или да ће признати, независност Косова.

Танасковић је такође почетком септембра изјавио да се треба подсетити колико пута је Тачи до сада давао такве изјаве.

„Чак и кад би под одређеним околностима, у шта апсолутно не верујем, папа дошао на територију Косова и Метохије, која је међународно правно гледано територија Србије, ни то не би морало да значи да га је Ватикан признао“, рекао је Танасковић.