Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Кад би бар добили столицу у УН

0

Вашингтон -- Хашим Тачи, који борави у САД, за Стратегију проширења ЕУ на Западни Балкан каже да је очекивао више. Нада се договору са Београдом и столици у УН.

Косовски председник је, подсећа Глас Америке, јуче у првом реаговању на Стратегију проширења ЕУ земљама Западног Балкана, изразио потуно незадовољство односом према Приштини, поновио је и да је за то одговорна нејединствена ЕУ.

Mario Tama/Getty Images

Он је за Глас Америке изразио је наду да ће Београд и Приштина остварити неки договор током ове године, те да ће на крају тог процеса Косово добити бар столицу у Уједињеним нацијама.

„Међутим, морамо да узмемо тај извештај какав јесте, прочитамо га и правилно интерпретирамо, али морамо и да радимо на конкретним потезима. Косово се креће напред док се ближи десета годишњица проглашења независности, признале су га бројне земље света, придружили смо се око 200 међународних организација. Наш пут је европска перспектива“, навео је Тачи.

Околности Косова су, каже, другачије од осталих земаља региона, зато што га још нису признале све земље ЕУ. „Та неизвесност и неодређеност дефинитивно није знак неуспеха косовског ангажовања већ недостатка европског јединства када је реч о Косову, које постоји због става Шпаније, Румуније, Грчке, Словеније и Кипра, али посебно Шпаније”, сматра Тачи.

Интеграција и Београда и Приштине у ЕУ је, понавља, повезана са процесом нормализације односа. На питање како стоје преговори Београда и Приштине, Тачи одговара да је императив пронаћи договор две стране заснован на европским стандардима и моделу. “То је у интересу обе стране пошто ће само споразум о пуној нормализацији суседских односа, сарадње и помирења наше две земље убрзати европску перспективу и Косова и Србије.

Ако не постигнемо такав договор, наудићемо једни другима и пореметити европски пут једни другима тако да би такав договор, за који се надам да ће бити постигнут 2018. обезбедио сигурну, конкретну европску перспективу за Косову и Србију али и цео регион“, рекао је Тачи за албанску редакцију Гласа Америке.

На питање да прокоментарише изјаву српског министра одбране Александра Вулина која је, у неким извештајима, интерпретирана као поновно изношење идеје о подели Косова и сугестија да Београд треба да заправо преговара са Тираном а не Приштином, Тачи је одговорио да су „Албанија, Србија и Косово суверене државе“.

“Србија је, у неколико наврата покушала да убеди Тирану да оспори државност Косова, кредибилитет и право на држављанство. Тирана неће упасти у ту замку и то је већ ставила до знања. Једино директан договор између држава Србије и Косова може бити кредибилан и сваки покушај да се то оспори биће неуспешан“, рекао је Тачи, који у Вашингтону присуствује Моитвеном доручку.

Тирана, каже, подржава дијалог, али „дијалог суверених земаља“. Покушаја да се Косово подели је било и биће, али то је немогуће, тврди косовски председник. „Косово је суверена држава која има међународно загарантовани територијални интегритет. Косово и Србија треба да постигну договор који ће подржати и Европска унија“, навео је.

А на питање како би тај договор могао да изгледа, каже да је о томе још рано говорити. „Важно је да Косово функционише у ширем политичком и друштвеном контексту. Истовремено, морају се поштовати суверенитет и територијални интегритет и све мора бити у складу са уставом и законима Косова. Верујем да ће на крају овог процеса Косово добити барем столицу у УН, ако већ у овом моменту није могуће очекивати да Србија призна државу Косово“, верује Тачи.

Међусобно признање би, сматра, окончало проблем. „Када би Косово постало чланица УН, пет чланица ЕУ више не би могле да поричу независност, а исто тако и противници независности у Савету безбедности попут Русије и других земаља“, рекао је Тачи.