Прочитај ми чланак

ТАЧИ 2013. ДАО ОБЕЋАЊЕ НАТО „КБС неће ићи на север Косова без дозволе КФОР-а“

0

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи је 2013. године обећао НАТО-у да Косовске безбедносне снаге (КБС) неће ићи на север Косова без сагласности Кфора, објавио је Радио слободна Европа (РСЕ), позивајући се на неименоване изворе Северноатлантског савеза.

Ти извори су објаснили да у вези с тим постоји размена писама између Тачија, који је тада био косовски премијер, и бившег генералног секретара НАТО-а Андреаса Фога Расмусена.

Foto Tanjug, AP

– У основи, тадашњи премијер Тачи обавезао се да КБС неће ићи северно од реке Ибар без договора с командантом Кфроа – казао је неименовани званичник НАТО-а.

Тај извор прецизирао је да документ никада није објављен, јер ништа није потписано.

– То није споразум. То је приватна размена писама између тадашњег премијера Тачија и тадашњег генералног секретара Расмусена – навео је неименовани званичник.

Према његовим речима, до размене писама је дошло у периоду после постизања Бриселског споразума и пре поновног покретања дијалога (2013. године) Приштине и Београда.

РСЕ подсећа да је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у два наврата у протекла два дана поручио властима у Приштини да КБС не могу да пређу на северни део Косова без сагласности команданта Кфроа.

За ово стајалиште, први човек Алијансе се ослања на Бриселски споразум од 2013. којег су постигли тадашњи премијер Србије Ивица Дачић и Тачи. Према Столтенбергу, Бриселски споразум “јасно каже да КБС не може да иде на север без сагласности команданта Кфора”.

РСЕ преноси и супротне изјаве портпаролке ЕУ Маје Коцијачич и портпарола Кфора Винченца Граса у вези са тим да ли се неки члан Бриселског споразума односи на питање КБС.

Наводи се да тезу да се ниједан члан Бриселског споразума не односи на питање КБС, посредно потврђује Коцијанчичева, упитана да објасни који члан споразума се односи на КБС.

– Бриселски споразум закључен у априлу 2013. предвиђа интеграцију безбедносних структура на Косову и обавеза страна у њој. ЕУ очекује од Косова да настави са испуњавањем својих обавеза по безбедносним аранжманима овог споразума и према међународном војном присуству – стоји у писаном одговору маје Коцијанчич.

Портпарол Кфора Косову Винченцо Грасо, с друге стране, тврди да је договор о забрани одласка КБС на север Косова, део Бриселског споразума.

– У 2013. години постигнут је споразум у вези са ангажовањем КБС. Према споразуму, КБС мора бити овлашћен од стране команданта Кфора пре било каквог распоређивања на север Косова” – каже Грасо.

Међутим, како су за РСЕ објаснили званичници у седишту Алијансе, када се говори о Бриселском споразуму у контексту КБС, званичници НАТО имају на уму размену писама између Расмусена и Тачија, а не Бриселски споразум.

Питање КСБ покренуто је недавно у седишту НАТО савеза, након одлуке косовске Скупштине да се те снаге трансформишу у косовску војску.

Тачи је прошле недеље изјавио да је након формирања такозване војске Косова у седиште НАТО-а послао ново писмо, чији садржај није желео да открије. Међутим, више извора у Алијанси је рекло да нису упознати да је у седиште НАТО из кабинета косовског председника стигло писмо.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!