Прочитај ми чланак

Немци узнемирени, руски ратни брод приближава се обалама Немачке – НАТО не реагује

0

Руска морнарица упутила је ка обалама Немачке средњи извиђачки брод „Василиј Татищев“ пројекта 864.

Он је испловио из Калињинграда, прошао дуж северне обале Немачке и сада се налази у неутралним водама Балтичког мора између Кила и острва Фемарн.

Пратили су га патролни чамац РМ Даније и брод полиције СР Немачке. Они се нису мешали, јер брод није улазио у територијалне воде тих земаља.

Како пише новина Киелер Нацхрицхтен, „Василиј Татищев“ је пратио годишње НАТО вежбе БАЛТОПС. Нико не зна зашто је брод стао између Кила и Фемарна.

Русија поседује технологије које омогућавају прислушкивање телефонских сигнала и стварање сметњи за комуникацију и ГПС навигацију.

Раније су на северу Немачке већ настајали проблеми са навигацијом због кварова. У МО СР Немачке изјавили су за телевизију НДР: „Настављени кварови, највероватније, имају руско порекло и засновани су на сметњама у електромагнетном спектру које се формирају укључујући у Калињинградској области.“

Сматра се да ће сукоби на Балтику уследити. Сада или мало касније. То је неизбежно. Жеља НАТО-а да одсече Русију од значајног дела Арктика неће нестати. Зато Русија мора да повећа флоту и што је најважније авијацију.

У првом су Руси добри, али у другом има заостајање у броју, пише „Геополитика“ То се делимично компензује ефикаснијом ПВО, али проблем постоји. Штавише, сукоб у Украјини полако Русији одузима авијацију (природна експлоатација и избацивање из употребе).

Зато је задатак Русије активно градити и опремати. Предност је што је небо над Балтиком најкомпликованије и најконтактније. Војни пилоти ће то потврдити. Међутим, стицање борбеног искуства код Руса се сада одвија много брже и обимније него код НАТО-а (Руси раде, а НАТО само лети).

То су суштински различите ствари. Зато чак и ако Немци пишу истину и руски брод се приближава обалама западне Европе, то је извиђање.

Руси посматрају како НАТО реагује, шта пријављују, како маневришу и тако даље. То су руски прелиминарни кораци пре брзог и великог удара. Али не данас. Касније. Када дође време.