Прочитај ми чланак

СУТРА ГЛАСАЊЕ: Хоће ли Вук Јеремић постати нови генерални секретар УН?!

0

ЊУЈОРК - Савет безбедности Уједињених нација сутра ће други пут тајно гласати о новом генералном секретару УН, а бираће између 11 кандидата, међу којима Србију представља Вук Јеремић, бивши председавајући Генералне скупштине УН и некадашњи шеф дипломатије. У трци за првог човека светске организације првобитно је учествовало 12 кандидата, али је бивша министарка за спољне и европске послове Хрватске Весна Пусић одустала од кандидатуре, а у писму упућеном јавности, дан уочи другог круга гласања, написала је да сматра да њене шансе за ту позицију нису реалне.

 

vuk-jeremic

Пусићева се након првог круга гласања, који је одржан 21. јула, нашла на зачељу. У међувремену је и Аустралија, 29. јула, одбила да подржи кандидатуру бившег премијера Кевина Руда за наследника Бан Ки-муна, саопштивши да Руд није подобан за тај посао.

Из нашег региона су се, поред Јеремића, за новог генералног секретара УН кандидовали и бивши министар спољних послова Македоније Срђан Керим, некадашњи премијер Црне Горе Игор Лукшић и бивши председник Словеније Данило Тирк.

У трци за то место су и генерална директорка Унеска Ирина Бокова из Бугарске, администраторка Развојног програма УН Хелен Кларк из Новог Зеланда, министарка спољних послова Аргентине Сузана Малкора, шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, бивши премијер Португалије Антонио Гутереш, некадашњи шеф молдавске дипломатије Наталија Герман и бивши извршни секретар Оквирне конвенције УН за климатске промене Кристијана Фигерес.

Јеремић је, уочи новог круга гласања за генералног секретара који ће сутра бити одржан иза затворених врата, рекао да треба бити опрезан са очекивањима, али је изразио уверење да „има разлога да се надамо да ћемо након другог круга остати у најужем избору за ову изузетно важну, вероватно и најважнију функцију”.

Јеремић је напоменуо да имамо разлога да будемо изузетно задовољни јер смо већ у првом кругу гласања добили девет од 15 гласова чланица Савета безбедности које сматрају, како је навео, да је Србија подесна да да генералног секретара.

Он је, после првог круга гласања, рекао да је кандидатура Србије запажена као једина која је испраћена концизном и транспарентном платформом.

Исход гласања се не саопштава јавности – једино су кандидати, као и њихове државе, обавештени о сопственом учинку, док се од кандидата очекује да поштују одлуку Савета безбедности УН да се не излази у јавност са бројевима.

Међутим, неформални резултати после првог круга гласања пре две недеље показали су да води Гутереш, док је на другом месту Тирк, јавио је АП дан после првог круга гласања. Треће место деле троје кандидата – Јеремић, Бокова и Керим, навео је тада АП, позивајући се на двоје дипломата који су тражили да не буду именовани.

Хелен Кларк је, према незваничним резултатима првог круга гласања, била четврта, а на петом месту је Малкора, рекле су дипломате. Весна Пусић је тада добила 11 „обесхрабрујућих гласова”, највише од 12 кандидата, а троје кандидата на дну листе били су Кристијана Фигерес, Наталија Герман и Игор Лукшић, рекле су дипломате.

Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин рекао је за Тасс, уочи првог гласања, да ће име новог генералног секретара, који ће ступити на дужност 1. јануара 2017. године, вероватно бити познато у октобру, током руског председавања Савета безбедности.

Чуркин је објаснио да председавајући Савету безбедности има техничку улогу у процесу утврђивања препорука СБ Генералној скупштини, те да нема утицаја на резултате гласања. У складу са Повељом УН, генералног секретара именује Генерална скупштина према препоруци Савета безбедности.

Кандидати су имали прилике да се јавно представе Скупштини и одговарају на питања дипломата, а били су позвани и на разговор у СБ иза затворених врата. Српски кандидат Вук Јеремић изјавио је, уочи првог гласања у СБ за новог генералног секретара УН, да је учињено све како би се што више земаља придобило да има позитиван став о кандидатури Србије.

Јеремић је, у прошломесечној дебати кандидата за генералног секретара УН, изразио уверење да су светској организацији потребне промене и поручио да он има план за то.