Прочитај ми чланак

СУМЊАЈУ У ДОДИКОВУ ПОБЕДУ: СДС тражи поновно бројање за председника РС

0

dodikpobeda2014

Српска демократска странка (СДС) поднела је данас Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ три захтева за поновно бројање гласачких листића за председника Републике Српске, вештачење неважећих гласачких листића и понављање избора за овај изборни ниво у Приједору.

Генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан рекао је новинарима да та странка тражи поновно бројање гласачких листића у присуству акредитованих посматрача на два бирачка места на подручју Приједора и Бијељине, због сумње да су гласови које је освојио кандидат Савеза за промене Огњен Тадић уписани кандидату коалиције Домовина Рамизу Салкићу.

Он је додао да исти захтев имају и за једно бирачко место у Вишеграду, где Тадић није освојио ниједан глас, док су чланице Савеза за промене имале око 130 гласова.

„Ово су три директна случаја која смо установили. Реч је о укупно 535 гласова за које је Огњен Тадић оштећен и то је разлог да тражимо поновно бројање на тим местима. Ако се установи да је захтев основан, онда тражимо да се поново преброје сви гласачки листићи за ниво председника РС“, навео је Ћузулан.

Говорећи о огромном броју неважећих листића за тај изборни ниво, он је казао да постоје сумње да су попуњени листићи замењени празним, јер је на неким бирачким местима било мањка гласачког материјала пред почетак гласања.

„Хоћемо да графолошком експертизом установимо да ли су се користиле две различите оловке и да ли и колико је било гласачких листића на којима се гласало за Тадића, а проглашени су неважећим“, рекао је генерални секретар СДС-а.

Према подацима ЦИК-а кандидат владајуће коалиције СНСД-ДНС-С Милорад Додик победио је кандидата опозиционог Савеза за промене Огњена Тадића за нешто мање од седам хиљада гласова или за један одсто.

Укупно је било око 38.000 неважећих гласачких листића, од чега је празних неважећих листића било више од 19.000.

(Блиц)