• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Студенти: Захтевамо извињење Чеде Јовановића, Јерков и осталих који нас називају екстремистима!
Прочитај ми чланак

Студенти: Захтевамо извињење Чеде Јовановића, Јерков и осталих који нас називају екстремистима!

0

Након одржаног студентског протеста против одлука Хашког трибунала, 4. 12. 2012. године, студенти су били суочени са низом увреда и злоупотреба, како минулог догађаја, тако и њихове улоге у организацији.

Будући да нисмо имали прилику да се огласимо поводом истог, овим саопштењем желимо да обавестимо јавност у Србији о нашим ставовима:

Претходних дана се у медијима повела расправа о студентском протесту која је почела у скупштини Србије. Тада је посланик ЛДП-а Зоран Остојић окарактерисао и прогласио учеснике скупа као екстремисте, поновивши то више пута. Затим је, оптужујући министра правде Николу Селаковића, да учествује на скуповима са организацијама које праве ,,спискове“, навео да су организације као такве учествовале.

Ми, као организатори овог протеста, тврдимо да на овом протесту нису присустовале организације као такве. Сматрамо да је присуство грађана као појединаца добродошло, ако своје грађанско право на протест изражавају на миран и достојанствен начин без икаквих обележја, како је и било. На крају је посланик Остојић истакао да је министар Селаковић нас довео пред Скупштину, чиме је покушао да дискредитује сав труд студената у организацији.

Посебно је студенте увредио, један од представника тзв. грађанског друштва, Миљенко Дерета, посланик ЛДП-а, када је, говорећи у Скуптштини, наш протест упоредио са ,,групом екстремиста која спроводи организован и координиран напад на све који другачије мисле“.

Сматрамо да исказивањем другачијег мишљења од оног које благонаклоно усваја све насилне одлуке Хага, доказујемо управо супротно. У нашем достојанственом исказивању неслагања, нисмо напали никога, сем неправду која нас је задесила.

Да је ово став ЛДП-а, може се закључити кроз медијску хајку њиховог лидера Чедомира Јовановића, који последњих дана кроз медије злоупотребљава студенте за обрачун са политичким противницима. Сматрамо да тиме управо чини оно што подвргава критици: сакупља јефтине политичке поене преко студената. Изражавамо огорченост односом једне парламентарне странке према будућим носиоцима овог друштва.

Уместо хајке на протест, очекивали смо да као бивши студентски лидер, који је своју политичку каријеру започео управо на студентским протестима, треба да разуме улогу студената као прогресивне снаге друштва, те нам се придружи на истом.

Поред срамног односа ЛДП-а, разочарани смо и односом народне посланице Александре Јерков, која оправдавајући пресуде Хашког трибунала, Србе пореди са нацистима а истиче да су студентски протест организовали ,,Образ“, ,,1389“, ,,СНП Наши“, чиме је покушала да дискредитује студентски карактер протеста.

Због свега изреченог, ми тражимо од горе наведених, јавно извињење свим студентима који су организовали и учествовали на протесту. Не занимају нас политичке странке, овим саопштењем бранимо наш, студентски протест. Сматрамо да би, уместо бесмислених тужби, испуњавање овог нашег захтева било политички најкоректније.

Група студената из организације скупа

Ненад Узелац                           ФПН                                    

Сандра Давидовић                   ФПН                                     

Ђорђе Шекуларац                    Правни факултет                

Исидора Митић                        Правни факултет               

Владимир Живковић               ФПН                                     

Јован Шкуртић                        ФПН                                     

Јелена Вуковић                        ФПН                                    

Матија Симовић                      ФПН                                  

Милош Кувекаловић               Универзитет уметности     

Марко Павловић                      Географски факултет          

Петар Ристић                            Географски факултет           

Андријана Тасков                     ФПН