Прочитај ми чланак

Стефановић посетио мигранте: Желимо да се осећате безбедно

0

nebojsa-stefanovic

БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је импровизовани камп миграната у парку код Аутобуске станице у Београду и поручио да ће се полиција постарати да се они, као и туристи и грађани српске престонице, осећају безбедно.

Стефановић је, после обиласка кампа и разговора са мигрантима из ратом захваћених земаља Блиског и Средњег истока, рекао да Србија наставља да буде добар домаћин људима које је мука натерала да прођу кроз нашу земљу.

„Овде смо како бисмо се уверили да је очувана безбедност ових људи и наших грађана. Полицијска управа за Београд обезбедила је 24-часовно присуство полиције у овом делу града, којима мигранти и наши грађани увек могу да се обрате. Наши припадници ће даноноћно патролирати Београдом и потрудићемо се да се ови људи, тако и туристи и наши грађани осећају пријатно“, поручио је Стефановић.

Он је додао да му је драго што је у разговору с мигрантима чуо да, у односу на остале државе, највише цене поступање српске полиције.

„Наша је дужност да, као земља, покажемо да смо добри домаћини, да једнако бринемо о сваком ко уђе у нашу земљу и да смо хумани људи који препознају оне којима је помоћ потребна“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, Србија ће наставити с напорима мигрантима олакша транзит.

„Наши капацитети нису толики да можемо да обезбедимо смештај повећаном броју људи, колико их долази у Србију, али трудићемо се да им кроз активности министра Вулина и Комесаријата за избеглице олакшамо што је више могуће и пружимо додатну медицинску помоћ и храну“, рекао је Стефановић.

На констатацију новинара да поједини таксисти питају зашто им је забрањено да превозе мигранте, Стефановић је објаснио да то могу да чине само они превозници који имају уговор са Комесаријатом за избеглице, али да не зна конкретне детаље у вези с тим, јер се полиција не бави транспортом у том смислу.

„Имали смо много злоупотреба и лихварског понашања. Наплаћиване су им вишеструко веће цене. Основ је да се ради са компанијама које плаћају таксе и дажбине у складу са законом, које имају уредно пријављене раднике и које се понашају домаћински и пристојно према овим људима“, рекао је министар унутрашњих послова.

 

Избор: Танјуг