Прочитај ми чланак

СРС: Иницијативе за оцену законитости Статута АП Војводине (ВИДЕО)

0

Немања Шаровић: Председнички колегијум и Посланичка група Српске радикалне странке у Скупштини АП Војводине поднела је данас Уставном суду Републике Србије захтев за оцену законитости Статута АП Војводине, и то конкретно Члана 17 Статута чиме суштински тражимо укидање Војвођанске академије наука и уметности.

vojvo

Српска радикална странка сматра да је то вештачко формирање и насилно практично формирање Војвођанске академије наука и уметности само корак ка формирању вештачке војвођанске нације, што је можда некима у овоме тренутку неуверљиво. И, ако се сетите, пре двадесет година, када је Војислав Шешељ причао да ће бити формирана црногорска нација, да ће се формирати посебна црногорска држава, тада је то многима звучало неуверљиво и нестварно.

Српска радикална странка је сигурна да западне силе, САД и водеће земље ЕУ неће стати на томе и неће се задовољити тиме што ће Србији узети Косово и Метохију, већ да ће они, када буду завршили тај прљави посао, а надамо се да неће успети, да ће кренути у дестабилизацију других делова Републике Србије, пре свега Војводине и Рашке.

Обратиће вам се још и господин Красић који је овлашћено лице за овај предлог испред Српске радикалне странке и господин Саша Сантовац, који је шеф Посланичке групе Српске радикалне странке у Скупштини АП Војводине.

Зоран Красић: Намоножили су се данас ови који нападају Устав Републике Србије, који је донет на референдуму од стране грађана Републике Србије. И данас неки кажу да је лаж да је Косово и Метохија у саставу Републике Србије, па на тај начин непосредно кажу да је Устав Републике Србије неки лажни општи акт. На овај начин, подношењем Иницијативе за оцену уставности Члана 17 Статута АП Војводине желимо да оснажимо Устав Републике Србије, да охрабримо Уставни суд Републике Србије да схвате да они нису лажни уставни орган.

И, учинили смо им још једну услугу овом иницијативом – што смо потенцирали њихов правни став који подржавамо из претходне одлуке којом су утврдили да Закон о преносу надлежости АП Војводине у многим детаљима је неуставан.

Тако да овом Иницијативом практично подржавамо Устав Републике Србије, упозоравамо и обавештавамо све да постоји Устав Републике Србије, да он обавезује све и релаксирамо Уставни суд . Ова Иницијатива је једноставна за разматрање и врло брзо може да се заврши посао. Потребно је само да донесу решење којим покрећу поступак и да утврде да Члан 17 Статута АП Војводине није у сагласности са Уставом Републике Србије, односно са члановима 177, 178 и 183 Устава Републике Србије.

Саша Сантовац: Српска радикална странка је приликом доношења Статута АП Војводине предлагала амандман који је имао за циљ да се у Статуту не нађе Војвођанска академија наука и уметности. Наше образложење свега тога је било да Војвођанска академија наука и уметности служи да обједини крајњу причу око стварања државности Војводине.

Оно што се показало у протеклом временском периоду могло се видети приликом пописа становништва када је коришћена ВАНУ и одређене политичке партије које су се залагале да се одређени број грађана изјашњава као „војвођани“.

Онда смо дошли и долазимо до закључка да ВАНУ треба уствари да буде та која је покретач идеје о стварању „војвођанске“ нације. И Српска радикална странка се залаже за брисање Војвођанске академије наука и уметности.

Треба назначити и да је ВАНУ у протеклом временском периоду, све док Уставни суд није прогласио део надлежности АП Војводине неуставним, финансирана из буџета АП Војводине и на тај начин су сви буџетски корисници били у обавези, путем буџета да финансирају једну овакву установу која има за циљ стварање нове нације и стварање државности.

Надамо се да ће Уставни суд разматрати овај предлог у најскоријем периоду и прогласити да је Статут АП Војводине, тј. Члан 17 неуставан и да просто ВАНУ не може да постоји. То је оно што је жеља већине грађана који живе на простору АП Војводине и то је начин како да се сачува држава.