Прочитај ми чланак

СРПСКИ СУД ОСЛОБОДИО СВАКЕ КРИВИЦЕ лидера „Образа” због насиља на геј паради

0

Aпелациони суд у Београду правоснажно је ослободио вођу органзиације "Образ" Младена Обрадовића и његове сараднике оптужби за организовање нереда у Београду током одржавања "Параде срама" у октобру 2010.

mladen-obradovic-5

Том одлуком одбијена је жалба тужилаштва потврђена је пресуда Вишег суда у Београду који је Обрадовићу и његовим сарадницима зимус изрекао ослобађајућу пресуду за кривично дело насилничко понашање на јавном скупу, рекла је портпарол суда Мирјана Пиљић Танјугу.

У образложењу пресуде Aпелационог суда се, између осталог, наводи да је правилно првостепени суд нашао да дела која се окривљенима стављају на терет нису кривична дела, односно да у оптужници нису описане радње извршења из којих произлазе законска обележја кривичних дела, која су предмет оптужења, додала је Пиљић.

Првом првостепеном пресудом Обрадовић је био осуђен на две године затвора, а остали од шест месеци до годину дана затвора, али је њу 2013. године укинуо Aпелациони суд у Београду и наложио да се суђење понови, након чега су ослобођени оптужби.

Од оптужби су сада правоснажно ослобођени и Обрадовићева супруга Јелена, као и Милош Поповић, Марко Лазаревић, Душан Илић, Игор Маринковић, Никола Видовић, Срђан Савовић и Aлександар Живковић, Добрица Радоњић, Дамир Грбић и Крсто Миловановић, Младен Милосавац и Горан Aндрејев.

Обрадовић је био оптужен да је као секретар удружења грађана „Српски отачаствени покрет Образ“ почетком октобра 2010, као коловођа заједно са осталим припадницима те организације, одржавао састанке у циљу договора око спречавања одржавања „Параде срама“.

То је како се сумња, учињено у оквиру кампање „Чекамо вас“ како би изазвали мржњу и нетрпељивост засновану на дискриминаторском основу.

Међутим Обрадовић и његови најближи сарадници ухапшени су рано ујутру на дан одржавања Параде тако да у нередима нису учествовали.

На дан одржавања Параде срама, 10. октобра 2010. сукобили су се српске патриоте са полицијом, која је том приликом, доведена из свих крајева Србије.

У тим сукобима била је повређена 141 особа, а приведено је 207 људи.

За настало насиље и сукобе патриоте су оптуживале сараднике БИА који су намерно изазивали хаос на улицама да би се на тај начин оптужили противници геј параде, док је полиција сматрала да су изазивачи нереда организоване навијачке групе и неидентификовани појединци.