Прочитај ми чланак

СРБИЈА УЛАЗИ У НАТО: Гашић званично тражио да Србија буде део борбене групе „HELBROC“

0
Фото: e-cigserbia.com

Фото: e-cigserbia.com

БЕОГРАД – Министар одбране Братислав Гашић састао се са Константиносом Икономидесом, амбасадором Грчке у Србији, саопштило је Министарство одбране, а иницијатива коју је покренуо српски министар, по свему судећи, значи процес којим ће војска Србије постати борбена група НАТО алијансе.

Током разговора о укључењу Војске Србије у активности везане за борбене групе Европске уније, Гашић је нагласио опредељење да у будућности у потпуности преузмемо обавезе пуноправног члана и поузданог партнера у изградњи безбедности и одбране ЕУ. У том смислу, изражена је спремност Војске Србије за учешће у борбеној групи HELBROC, коју предводи Грчка, стоји у саопштењу Министарства одбране Србије.

Према истраживању Правде, HELBROC је други назив за борбену групу Балкана при НАТО алијанси. Реч је о војној борбеној групи за брзе одговоре која је установљена сарадњом НАТО и Европске Уније. Ову групу чине Грчка, Бугарска, Румунија, Кипар и Украјина.

Ова Балканска група је део Европске борбене групе која је део „Common Security and Defence Policy (CSDP)“, односно, иницијативе Заједничке безбедоносне и одбрамбене политике, раније познате као Европске безбедоносне и одбрамбене политике. Ова институција је била раније у оквиру НАТО, али је касније стављена под јурисдикцију ЕУ.

Обзиром да је политика ЕУ неодвојива од политике НАТО и да је на војном плану директно уперена против Руске Федерације, поставља се питање да ли војска Србије „под маском“ постаје антируска борбена сила.

Оно што је опште познато за ову институцију је правило да „је одвојива, али није одвојена“ од НАТО алијансе, односно, за поменуту институцију према споразумима важи правило да „ЕУ може да делује само уколико пре тога НАТО одлучи да не делује“.

Команда ове ЕУ институције је такође смештена у оквиру НАТО алијансе.

Подсећамо, највећи број грађана Србије не жели да Србија буде део НАТО алијансе, јер је сматра злочиначком војном организацијом, а и званична политика Републике Србије је војна неутралност.

Извор: Правда