Прочитај ми чланак

Немачка ставила Србију на црвену листу због короне

0

Немачка је поново ставила Србију на списак земаља високог ризика од заразе корона вирусом.

На списак, који се редовно ажурира сваке недеље у складу са инциденцом у појединим земљама, поред Србије су додате и Албанија, Азербејџан, Гватемала, Јапан, Палестинска самоуправа и Шри Ланка.

FOTO: AP

Тиме аутоматски ступа на снагу и упозорење немачког министарства спољних послова немачким грађанима да од 5. септембра избегавају сва туристичка и не нужно неопходна путовања у Србију.

Истовремено, грађани који су у периоду од десет дана пре уласка у Немачку боравили у некој од држава са списка високоризичних, дужни су да се одмах по доласку у Немачку упуте у десетодневну самоизолацију.

Тај кућни карантин може бити превремено окончан ако преко за то предвиђеног портала доставе потврду да су вакцинисани, да су преболели ковид-19, или негативни тест на корона вирус, наводи се на сајту немачког министарства унутрашњих послова.

Немачка није једина, услове за улазак грашана Србије пооштравају и друге земље.

Румунија

Србија је уврштена на румунску „црвену листу“ због погоршања ситуације са епидемијом корона вируса, након што је та земља ажурирала списак земаља или подручја са високим епидемиолошким ризиком од заразе са ковид-19.

Најновија листа ступа на снагу од 5. септембра, пренела је румунска агенција Ађерпрес.

По информацијама на сајту Министарства Спољних послова Републике Србије, да би ушли у Румунију, држављани Србије морају да буду у обавезном карантину у трајању од 14 дана.

Ипак, од карантина су изузете следеће категорије: лица која су вакцинисана, а по истеку 10 дана од комплетне вакцинације; лица којима је потврђено присуство вируса KОВИД – 19 у претходних највише 180, а најмање 14 дана пре уласка на територију Румуније; деца узраста до 6 година (без обавезе прилагања негативног резултата ПЦР теста), деца узраста између 6 -16 година (уз обавезно прилагање негативног резултата ПЦР теста, не старијег од 72 сата), прекогранични радници, студенти, лица која на територији Румуније остају најдуже 72 сата (уколико приложе негативан резултат ПЦР теста), лица у транзиту, под условом да територију Румуније напусте у року од 24 сата.

Албанија

На листи земаља које су пооштриле правила за улазак нашла се и Албанија. Иако су до сад наши грађани могли само уз личну карту да путују у ову земљу то више неће бити случај.

У Албанији су на снагу ступиле нове мере против корона вируса, које предвиђају да ниједан страни или грађанин Албаније не може да уђе у земљу без доказа да је негативан на корона вирус.
Почев од 6. септембра, путници који улазе у Републику Албанију, на свим граничним прелазима, морају поседовати један од следећих докумената:

Потврда о вакцинацији (потребно да је од датума потпуне вакцинације протекло најмање две недеље);

Негативан ПЦР тест (не старији од 72 сата) или брзи антигенски тест (не старији од 48 сати);

Потврда о прележаној болести KОВИД-19 (валидна до 6 месеци након излечења).

Наведена правила важе за сва лица (осим за децу до 6 година старости), укључујући и она која само транзитирају кроз Албанију.

Списак са прецизним правилима о уласку у појединачне државе, можете наћи на сајту Министарства спољних послова [email protected]. Није згорег да пре поласка на пут проверите који су услови за улазак у земљу коју посећујете.