Прочитај ми чланак

Вучићев кум тврди да је „пукла тиква“ између Гашића и председника Србије

0

Сукоб на релацији председника Александра Вучића и министра полиције Братислава Гашића добио је свој наставак кроз пролонгирање око формирања нове Владе. Последњем окршају претходиле су несугласице и одвојена мишљења ко треба да води странку, а сада се у конфликт, додуше као навијач, укључио и контроверзни кум председника Србије - Петар Панић Пана. Он је на друштвеним мрежама објавио да је "тиква пукла одавно" и пружио подршку свом куму, чије познанство му је било од велике користи у претходним годинама, нарочито када је био оптуживан за кривична дела.

Формални повод за овакву реакцију Петра Панића уследио је након насловне стране Данаса, који је објавио да сукоб Вучића и Гашића кочи поделу министарстава у новој Влади Србије. Чињеница је да се формирање Владе одлаже до крајњих рокова, али јавност још увек не зна шта су истински разлози.

Према писању Данаса, председник Србије путем одређених медија шаље поруку Гашићу да његово министарству нуди Ивици Дачићу и СПС, док Гашић узвраћа изношењем инкриминишуће преписке у којима је један од актера Вучић.

“Рат” на релацији двојице истакнутих напредњака укључио је спољне актере који су изабрали страну, па је тако кум Вучића, Петар Панић Пана рекао да подржава председника да изађе из борбе као победник.

Кум који је познат по криминалном досијеу и протизаконитим радњама рекао је иронично да противника никада не треба потцењивати, нарочито када “његов лик краси фреске и иконе у црквама”. Тиме је сугерисао на познату чињеницу да се Гашић налази на фресци у једној цркви у Крушевцу.

Осим што му је подршку пружио и Синиша Вучинић, напредњак који је деценију у странци, а више од две деценије прети новинарима, пажњу је скренуо коментар Панића где је рекао да је “тиква пукла” одавно.

Иако Панић није ни близу тога да доноси кључне одлуке у СНС, његов став је само још једном подгрејао сумњу да међу напредњацима није све идилично, а да Гашић и Вучић немају сукоб само у медијима, већ и иза затворених врата на страначким састанцима.

Политиколог и аналитичар Александар Ивковић да га не би зачудило да и у СНС постоје сукоби и да то што је Гашић министар полиције представља потенцијалну опасност за Вучића.

„Ако сукоб постоји, не могу да проценим шта би конкретно могао да буде његов узрок, јер је и даље све на нивоу нагађања. Али не би ме изненадило, јер у свакој странци увек долази до сукоба високих функционера око „поделе плена“ – положаја, ресурса и слично. Оно што разликује СНС је да у ту борбу могу да се укључе врло компромитујуће информације које вероватно постоје за бројне актере“, каже Ивковић и додаје:

„То што је Гашић министар полиције га сигурно чини потенцијално опасним противником за Вучића – сетимо се проблема са Стефановићем, који је провео шест година на тој функцији и ако у новој влади не буде на тој функцији, то ће бити врло јасан показатељ да су односи на ниским гранама“, поручује Ивковић.

Кад су то „пуцале тикве“?
Последњи сукоб није био и једини између два истакнута напредњака.

Према ранијим писањима Нове, сукоб се десио и у новембру, а како су тада говорили наши извори из владајуће партије, све је почело након избора Милоша Вучевића за председника странке, а наставио се одлуком Вучића да спречи избор новог директора полиције.

Извор Нове је потврдио да је Гашићу најпре засметало што је Вучевић био први за трећег председника СНС, после Томислава Николића и Александра Вучића.

„Сукоб Гашића и Вучића дуго траје. Почео је још када је уместо тријумвирата Милоша Вучевића, Марка Ђурића и Братислава Гашића, а који је требало да управља СНС, за председника странке изабран Вучевић. Гашић због тога није био задовољан јер је сматрао да је за СНС учинио могао више од Вучевића. На крају крајева, он је био финансијер странке од самог почетка”, објаснио је раније извор Нове.

Несугласице су биле и око избора новог директора полиције, али и честих неслагања напредњака у Крушевцу и то због Невена Ђурић, потпредседнице СНС која понекад и јавно добија од Вучића подршку за свој рад.

„Она је стигла до места народне посланице, потпредседнице странке, што су старији напредњаци у Крушевцу огорчено посматрали. По кулоарима се причало да је прескочила одређене кораке, да није заслужила пре неких људи да постане посланица и потпредседница. Ђурић је представница млађе гарде, која је ушла у сукоб са старијим напредњацима“, објашњава наш саговорник.

Касније су се Гашић и Ђурић јавно фотографисали како би покушали да представе да су јединствени и без трзавица, што део јавности није протумачио као истински и кредибилан потез, већ контролу штете.