Прочитај ми чланак

Велике промене за улазак у ЕУ: Нови систем проблематичан, биће хаос на границама!

0

Систем ЕЕС који ступа на снагу од 2023. године, донеће промене држављанима трећег блока.

Нови систем уласка у Европску унију (ЕЕС), који би требало да ступи на снагу од маја 2023. године постаће компликованији за држављане трећих земаља. Због тог система ће и грађани Србије морати да плаћају таксу од седам евра. Од посетилаца Уније ће се очекивати да се пријаве и плате таксу пре уласка у Шенгенску зону, а нови систем наишао је на осуду унутар Уније.

FOTO: AMSS KAMERE / SCREENSHOT

Шта су ЕЕС и ЕТИАС?

Нови ЕЕС систем Европске уније ће регистровати додатне информације о путницима који не припадају блоку. Осим података о пасошу, у систему ће се чувати биометријски подаци, укључујући отиске прстију и слике лица.

Унија, такође, планира да укине печате у пасошу. Уместо тога, систем ће се аутоматски регистровати када неко уђе или изађе из земље ЕУ. Тако ће бити лакше означити некога ко је прекорачио дозвољено време. Држављани који нису чланови ЕУ могу остати у ЕУ само 90 дана пре него што им буде потребна виза.

ЕЕС се не примењује на грађане ЕУ или на људе који путују између земаља Шенгенске зоне…ЕЕС је део Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС) који би требало да буде уведен у истом периоду следеће године. Због тог система ће и грађани Србије морати да плаћају таксу од седам евра. Наиме, од посетилаца Уније ће се очекивати да се пријаве и плате таксу пре уласка у Шенгенску зону.

Нови систем већ је наишао на поједине критике унутар Уније. Ипак, неопходно је да се сви држављани трећих земаља на време информишу о променама и одговорнима на пет кључних питања о новим системима.

Како се пријављујете за ЕТИАС?

Очекује се да ће ЕТИАС бити оперативан у мају 2023. године. Након тога, држављани трећих земаља ће морати да плате седам евра по особи за посету већине европских земаља. Након што је путнику пријава одобрена неће морати поново да се пријави наредне три године. Путници ће моћи да бораве 90 дана у Шенгенској зони.

Виза неће бити потребна за држављане Републике Ирске јер је она у заједничкој зони путовања. Путници узраста између 18 и 70 година мораће да попуне онлајн формулар пре него што плате таксу.

Да ли ми је потребна виза ако имам европску личну карту?

Држављанима изван ЕУ који имају службени боравак у земљи ЕУ можда није неопходан ЕТИАС, или не потпадају систему прегледа ЕЕС. За то је неопходно да путник има биометријску личну карту, као што је царте де сејоур у Француској или царта ди соггиорно у Италији. То значи да су такође изузети од ограничења од 90 дана.

Међутим, нису објављене информације о томе како би аутоматизоване баријере на границама идентификовале путника као становника ЕУ када користи пасош који није из ЕУ.

Како ће изгледати ЕЕС баријере?

Земље ЕУ се спремају да инсталирају аутоматизоване баријере за спровођење ЕЕС провера. Француска ће поставити самоуслужне киоске на аеродромима где путници могу унапред да региструју своје биометријске податке и личне податке. Потом ће се представити граничару ради провере. Немачка и Аустрија су потврдиле да ће сличан систем бити инсталиран на аеродромима.

За посетиоце који аутомобилом долазе на копнене и морске границе Француске, биће доступни екрани за регистрацију. Италија је рекла да ће повећати број аутоматизованих капија на свим својим главним аеродромима, као и да ће додати око 600 самоуслужних киоска.

Норвешка ће, с друге стране, испробати „решења аутоматизованих камера“ којима управљају гранични стражари.

Да ли ће због ЕЕС система бити већа гужва на граници?

Док се ЕУ припрема да уведе систем дигиталних баријера, многе чланице исказале су забринутост да ће то изазвати гужве на граничним прелазима. Неколико земаља је рекло да сматра да нема довољно времена да тестирају систем пре него што он ступи на снагу.

У документу који је Савет ЕУ објавио прошле недеље објављена су мишљења земаља чланица ЕУ о новом систему. Аустрија и Немачка су биле посебно забринуте да би време чекања на граници могло да порасте.

„Тренутно очекујемо да ће се време процеса удвостручити у поређењу са тренутном ситуацијом“, изјавиле су аустријске власти.

Немачке власти су признале да „изгледа да је мало вероватан стабилан рад ЕЕС система у мају 2023. године“. Аустријске власти су саопштиле да раде на проширењу простора за аутоматизоване киоске, али неће бити готове пре него што систем проради.

Како избећи ЕТИАС преваре

Власти Европске уније већ су издале упозорење држављанима који нису из ЕУ да буду свесни лажних веб локација које нуде ЕТИАС потврде. Кажу да преваранти могу да копирају веб-сајтове или нуде посредничке услуге за више новца.

Ове веб странице би превариле кориснике лажним наплаћивањем додатне административне накнаде.

Званичници ЕУ наглашавају да путници треба да користе само званични сајт ЕТИАС-а. Веб страница и даље није постављена али ће користити домен europa.eu“.