Прочитај ми чланак

Срби постају Власи, Бошњаци, Роми: Све за мандат

0

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић носилац је мањинске изборне листе у Војводини, а на њој се налазе и бројни чланови те партије као кандидати за покрајинске посланике. Међутим, ово није први покушај странака или појединаца да се преко мањина домогну нижег цензуса, посланичког или одборничког места. Исто су покушали Ђорђе Вукадиновић, који је био кандидат влашке изборне листе, и Ненад Прокић, кандидат странке Муамера Зукорлића на прошлим београдским изборима, али и чланови Ромске народне партије, међу којима није било ниједног Рома.

Чедомир Јовановић покушаће да “прогура” своју странку у војвођански парламент преко мањинске листе “Коалиција за мир”, коју званично чине Бошњачка грађанска странка (БГС) и Странка Црногораца (СЦ). Међутим, на њој се налазе и чланови ЛДП-а са покрајинског нивоа.

foto: screenshot

Јовановић је исто покушао и преко изборне листе на републичком ниво, коју осим БГС и СЦ чине још ЛДП, Влашка народна странка, Удружење Југословена у Србији, Акционе мреже и асоцијације ромских организација, Удружење грађана “Румуни Хомоља” и Скаска. Међутим, Републичка изборна комисија одбила је њихов захтев да им се додели статус мањинске колације као неблаговремен.

Сатус националних мањина странкама и коалицијама аутоматски олакшава улазак у парламент. Граница за улазак мањина у Скупштину није унапред одређена, већ зависи од броја изашлих бирача и поништених гласачких листића.

Тако је на претходним изборима у Војводини он износио мање од 8.000 гласова, док на републичким парламентарним изборима се креће од 11.000 до 20.000 гласова.

Могућност да као мањина уђе у парламент после избора 2012. године искористио је Никола Тулимировић, лидер покрета Ниједан од понуђених одговора (НОПО), који је званично био представљен као заштитник влашке изборне мањине.

На истој листи, под редним бројем “два”, био је и Ђорђе Вукадиновић, али је НОПО тада на изборима освојио само један посланички мандат, па уредник Нове српске политичке мисли тада није успео да уђе у парламент.

Како су медији тада писали, закон је тада предвиђао да мањинска странка није она коју чине припадници неке националне мањине, него она која заступа њихове националне интересе, па је и НОПО ту одредбу искористио. Тада се причало да на њиховој листи није било ниједног Влаха.

Ромска демократска странка без иједног Рома

Изненађење на изборима те 2012. године догодило се у Новом Саду, где је Ромска демократска странка освојила 6,7 одсто гласова и право на шест одборника у Скупштини града.

Куриозитет је, међутим, да на листи одборника те странке није било ниједног припадника ромске националне заједнице. Како је тада изјавио Никола Ћировић из РДС, проблем је што међу ромском популацијом није било много образованих људи.

“Одборници ипак морају да испуњавају одређене услове за ту функцију. Стога, није чудно да на одборничкој листи немамо Рома, али то не значи да нећемо радити у њихову корист”, рекао је Ћировић тада за “Блиц”.

Преко мањинске листе Странке правде и помирења Муамера Зукорлића, која је учествовала на изборима у Београду пре две године, кандидовао се некадашњи ЛДП-овац Ненад Прокић. Он је био први на тој листи, али она није успела да пређе ни тај мањински цензус.

Прокић је тада рекао да је био у коалицији са Зукорилићем док је био у члану ЛДП-а, те да његова странка нема градски и општински одбор и да намерава да им помогне да се етаблирају у Београду.

“Да покажем осталима да могу да дођу у Београд. Ово је оздрављење политике на дуг период”, закључио је Прокић.