Прочитај ми чланак

„ПУТИН ПОТВРДИО, Русија спремна да уђе у дијалог Београда и Приштине“

0

Председник Србије Александар Вучић каже да је добио потврду од руског колеге Владимира Путина да је Русија спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине.

„Постигли смо неку врсту договора, ако буде покушаја и намере да се шири формат учесника и посредника у разговору између Срба и Албанаца, Београда и Приштине, ако би Американци хтели да постану део тог формата“, рекао је Вучић на састанку са председницом Савета федерације Русије Валентином Матвијенко.

 

Вучић је нагласио да је о томе добио потврду Путина.

„Питали смо да ли бисмо смели да кажемо да ли би се са наше стране укључила РФ, и он је потврдно одговорио“, додао је Вучић.

Како је навео, ако Албанци буду желели Американце у преговорима српска страна ће тражити да у њима учествује Русија како би ти преговори имали валидност.

„За нас је то логично јер Русија није признала једногласно признање Косова. Само тражимо равноправан однос у том питању“, рекао је српски председник.

Вучић је нагласио да о овоме нисмо могли раније да говоримо јер нисмо имали зелено светло Русије.

„Сада га имамо“, закључио је он.

Вучић је рекао и да је српска страна веома задовољна посетом Русији.

„Ми смо имали част да у веома дугом разговору са председником Путином и његовим сарадницима размотримо све теме од значаја за нашу земљу“, навео је Вучић, подсећајући да је у Москви потписано неколико важних уговора, аранжмана, најпре у области енергетике, али и у области социјалних права наших радника, туристичке сарадње наших земаља.

Вучић се данас, трећег дана боравка у Москви, састао са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко.

Она је на састанку са српским председником рекла да ће Међувладина комисија Србије и Русије бити одржана у фебруару 2018.