Прочитај ми чланак

СНС СВАКОГ МЕСЕЦА из буџета Србије добије око 80.000.000 динара, нема контроле

0

Колико новца добијају политичке странке из буџета?

Финансирање политичких странака из државног буџета је утврђено Законом о финансирању политичких странка и предвиђа да се за редовно финансирање парламентарних странака из буџета Републике одваја 0,15% средстава, (умањеног за трансфере другим нивоима власти и организацијама обавезног социјалног осигурања).

То је, дакле, новац који је намењен редовном функционисању странака које су кроз репрезентацију у парламенту потврдиле да имају подршку релевантног дела јавности. Ова сума није намењена изборним трошковима нити платама посланика, путним трошковима и слично, него се њиме обезбеђује редован рад самих странака.

Тридесет одсто тог новца се распоређује у једнаким износима политичким странкама које имају посланике, а осталих седамдесет одсто – сразмерно броју посланичких места, што значи да партије које имају највише представника у парламенту добијају и највише новца из буџета за своје функционисање.

Из локалних буџета (умањеног за трансфере од других нивоа власти и другим нивоима власти), политичким партијама припада 0,1% буџета. Тај износ распоређује се странкама по истом принципу као и на републичком нивоу.

Српска напредна странка , као странка која има највише посланика у народној скупштини, добија и највећи део новца намењеног за финансирање политичких странака, што износи негде око 80.000.000 динара. на месечном нивоу.

На другом месту је СПС који месечно добије неких 30.000.000 динара. Новац из буџета добијају и све остале политичке партије чији се посланици налазе у народној скупштини Србије.

Иначе веома је интересантно да велики број грађана и не зна , да се из буџета сваког месеца на рачуне политичких партија слије око 200.000.000 динара државног новца.

Такође је веома занимљиво да не постоји никаква контрола за трошење ових средстава, тј. странке могу са тим новцем да раде шта хоће и нико неће да дође да их пита где је тај новац.