Прочитај ми чланак

СЛОБОДАН АНТОНИЋ: У Србији никад није досадно

0

Драган Ј. Вучићевић, уредник Информера, у јутарњем програму Телевизије Пинк, изјавио је да се спрема државни удар. То ширење панике међу гледаоцима – „Вучићу, будала си ако одеш у Пекинг јер нећеш преживети“ или „У Београд се вратила група убица која стоји иза атентата на Ђинђића“ – трајало је више од пола сата, док је шармантна водиљека климала главом[1].

Вучићевић је, између осталог, обзнанио да премијеру „ради о глави“ некаква „хоботница која се обавила око Вучића“, састављена од Томислава Николића, Полицијског синдиката Србије, Зоране Михајловић (која, по његовом мишљењу, ужива подршку ЦИА-е), Телевизије Н1 и Курира.

Вучићевић је, иначе, у последње време у свом Информеру писао да је „шеф америчке обавештајне службе ЦИА-е, генерал Дејвид Петреус, који преко инвестиционог фонда ККР у Србији контролише рад највећег кабловског дистрибутера СББ, телевизије Н1 и на десетине других медија, наредио фронтални удар на премијера Александра Вучића“[2].

И сам премијер недавно се пожалио да је жртва „политичко- криминално-мафијашких притисака свих могућих”[3]. Имајући у виду оптужбе које премијерови пропагандисти износе на рачун ЦИА-е[4], осетио се позваним и амерички амбасадор да окупи уреднике политичких рубрика медија у Србији[5], те да им изјави да „Сједињене Државе немају интерес да Александра Вучића збаце с власти“[6]. „Ако логично гледате куда иде Србија, Вучић је води тамо где бисмо ми желели да иде“, мирно је констатовао Мајкл Кирби.

slobodan antonic biografijaИ заиста, Александар Вучић води Србију управо путем којим Вашингтон и жели да она иде. Није ли Вучић, током недавне посете генералног секретара НАТО-а, Јенса Столтенберга, ескулпирао (тј. опростио кривицу) НАТО-у због бомбардовања Србије? Није ли рекао да је тада НАТО „из нашег угла починио не баш лепе ствари, док је из њиховог угла то мало другачије”?[7]

Премијер државе на коју је извршена најбескрупулознија агресија, и која је систематски разарана, у којој су извршени најтежи злочини против човечности[8], одједном прича о два виђења сукоба, као и о „16 година сталног развијања мржње и лошег односа“ према НАТО-у. Али, напротив, искуство живљења у Србији, после 5. октобра, сведочи сваком припаднику нашег поколења да је много тога рађено како би се у Србији заборавило на злочине које је извршио НАТО и над нашим цивилним становништвом.

Коментаришући пропаганду, која се заснива на ширењу панике, напомињем чињеницу која је већ експлицирана, па самим тим уопште није ни ексклузивна – Вашингтон нема никакав интерес да руши Вучића.

Функција те пропаганде евентуално може бити да вашингтонским и бриселским медијима (који као додатни притисак на Вучића, како би био што „кооперативнији“, разоткривају плагијате, корупцију, рекетирање и сл.) буде поручено да је потребно да мало попусте с досадсшњим притисцима, да престану да путем БИРН-а и КИРК-а врше потплитање, како би задаци које су већ задали, били ваљано, а имплиците реализовани.

У том медијском метежу популација која гледа програме поменуте телевизије, конкретно, програм који презентује актуелне информације у нашој земљи, тешко да може критички, са отклоном, озбиљно промишљајући над одгледаним, ако уопште има времена, да заиста нешто разуме и схвати. За време и након гледања таквог програма, тј. сервирања контрадикторних, нелогичних информација, особитим дискурсом, али и тоном који, не попуштајући, наговештава озбиљну драму о којој говоре гостујући, а који могу да причају колико год желе, гледаоцима остају само – страх, збуњеност и слуђеност. Исто их очекује и када искораче на улицу, хрлећи ка свом радном месту, ако га имају, како би како-тако преживели и смислили шта ће даље. Да ли то наш народ заслужује?

[1] https://www.youtube.com/watch?v=n6-a3MUkqKs (1); https://www.youtube.com/watch?v=hSjMuIz-Hqc (2); https://www.youtube.com/watch?v=ib3hE9A6s3M (3).

[2] http://www.uns.org.rs/desk/Kurir/34393/cia-udara-na-bucica.html

[3] http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Vucic-Pritisak-zbog-Telekoma-ne-prodajemo-bez-dobre-cene.sr.html

[4] http://www.informer.rs/vesti/politika/40361/VULIN-Rusenje-Vucica-je-u-toku-Nekim-velikim-silama-ne-odgovara-stabilna-Srbija

[5] http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Zasto-Kirbi-ubedjuje-Srbe-da-ne-rusi-Vucica.sr.html

[6] http://www.danas.rs/danasrs/politika/sad_nemaju_interes_da_ruse_vucica.56.html?news_id=311122#sthash.4JgunovN.dpuf

[7] http://www.politika.rs/rubrike/dogadjaji-dana/Studenti-FPN-aplauzom-docekali-generalnog-sekretara-NATO-a.sr.html

[8] http://www.nspm.rs/srbija-i-nato/sest-malih-razloga-protiv-nato.html

Извор: Фонд Стратешке Културе