Прочитај ми чланак

СКОЧИО РЕЈТИНГ: Сарадња са Јанковићем повећала подршку демократама

0

Демократска странка је након одлуке да на изборима подржи Сашу Јанковића у бољој позицији него пре кампање, али пред њима ће ускоро бити нових дилема.

Истраживања јавног мњења показују да је рејтинг демократа за читава три процента бољи данас него крајем прошле године, а према анкетама неколико агенција, подршка ДС је данас између осам и 8,5 процената. Хоће ли овај рејтинг ДС успети да одржи или евентуално поправи, умногоме ће зависити од потеза које руководство странке буде повлачило. Лидер ДС Драган Шутановац отворио је могућност сарадње са Јанковићем и на београдским изборима.

Фото: Н.С.

Демократска странка почела је припреме за локалне изборе у пет општина у Србији, као и припреме за градске изборе у Београду. Поред тога настављамо са кадровским променама које ће бити извршене до локалних одбора. ДС као лидер опозиције мора бити тачка окупљања и зато настављамо са омасовљавањем странке. Сада је свима јасно да без јаке ДС не може да се победи Александар Вучић и његова страначка машинерија – навео је Шутановац.

Пре него што настави сарадњу са Јанковићем и покретом чије је оснивање најављено, Шутановац ће бити пред озбиљним изазовом да свом чланству објасни разлоге. Велики број чланова, али и људи у самом врху странке, сматрају да ДС није добила заслужено место у председничкој кампањи и да је неоправдано трпела критике упркос подршци коју је дала.
 
– Нико не одбацује сарадњу унапред, али ће она убудуће морати да буде на равноправним основама, а не да чланови ДС ураде све на терену, а да то нико не помене, већ да се успех приписује неком другом – каже један члан ДС-а из унутрашњости.
 
Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да је кампања подршке Саши Јанковићу за ДС била корисна и да се показало да бирачи с тим нису имали проблем.
 
– Кампања је очигледно ревитализовала странку чији је рејтинг данас знатно бољи него пре неколико месеци и достиже од осам до 8,5 одсто. Један од првих изазова за руководство ДС јесте хоће ли и какав договор направити са Јанковићем и покретом који он оснива – наводи Клачар. Он сматра да би нове поделе унутар ДС око тога да ли странка треба да сарађује са Јанковићем биле штетне.
 
– Договор о сарадњи и пристојним међусобним односима био би добро решење јер би се тако избегле поделе у бирачком телу које је заједничко за обе политичке опције – истиче Клачар.
 
Како каже, ДС је показала да је озбиљна и тиме што је за два и по дана скупила близу 17.000 потписа, што не могу странке без капацитета и да за разлику од Доста је било, која је пре кампање боље стајала, демократе сада бележе раст.

Без уједињења Јанковића са ДС

Саша Јанковић је са сарадницима из Апела 100 разговарао о оснивању покрета и око 30 њих се сагласило да идеја коју је на председничким изборима подржало скоро 17 процената грађана треба да настави да живи. Сарадња са демократама није искључена, али у плану није никакво уједињење, о чему је било спекулација.