Прочитај ми чланак

Синдикат: Озбиљне сумње на организовану трговину људима у Линглонгу!

0

Удружени синдикати Србије "Слога" издали су саопштење за медије у коме се наводи да постоје "озбиљне сумње на организовану трговину људима", јер се вијетнамским и кинеским радницима који раде на изградњи кинеске фабрике за прераду гума у Зрењанину, не дозвољава да се врате у земљу из које су дошли.

Удружење синдиката истиче да је, ако послодавци нису у могућности, држава Србија, која им је издала боравишне визе, у обавези да овим радницима врати њихове пасоше и о трошку државе омогући њихов повратак домовима. Напомињу да послодавца и онога ко их је у Србији радно ангажовао треба законски санкционисати.

„У име професионализма, Устава и закона државе Србије, позивамо МУП Србије – Управу за странце и надлежну Полицијску управу у Зрењанину да одмах у сарадњи са Инспекцијом рада изврше контролу боравка свих радника ангажованих на изградњи фабрике за прераду гума у Зрењанину, јер у супротном помажу у најмрачнијој трговини људима и њиховој радној експлоатацији, због чега би Србија могла имати озбиљних проблема у будућности“, каже потпредседник УСС „Слога“ Павле Хеђеши, који је пензионисани припадник МУП-а Србије, наводи се у саопштењу.

Хађеши је навео да, иако су људска права у Србији загарантована Уставом, законима и осталим подзаконским актима, она се ипак крше.

„Сваки појединац који се налази на територији Србије има право да ужива људска права и слободе, а одузимањем пасоша вијетнамским радницима нарушено је право на њихову слободу кретања и боравка, што носи озбиљне законске последице. Ћутањем институција које би требало да штите људска права озбиљно је угрожен правни поредак, јер људска права нису флоскуле за испирање уста оних који данас величају појам демократије, а газе је годинама као да су “Алајбегова слама”, нешто што је свачије и ничије. Озбиљно се бојимо да би изостанак даље реакције државе и њених институција у заштити ових радника директно указао на постојање озбиљне сумње у организовану трговину људима и спрези са политиком, посебно што се са кинеским инвеститорима склапа све више послова по уговорима који за јавност неоправдано остају тајна“, казао је потпредседник „Слоге“ Павле Хеђеши, наводи се у саопштењу.

На овај проблем указала је новинарка Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (ВОИЦЕ), која је недавно упозорила да око 750 Вијетнамаца и Кинеза ангажованих у Зрењанину на израдњи кинеске фабрике ауто-гума Линглонг чекају зиму у нехигијенским условима, са фекалијама које се изливају где бораве, да су им пасоше узели послодавци из Кине и да би желели да због лоших услова оду кући.