Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Захтев за оцену уставности Закона о пресађивању органа

0

Српска радикална странка поднела је захтев Уставном суду Србије за оцену уставности члана 23 Закона о пресађивању органа, којим је утврђено да се „људски органи са умрлог лица могу узети ради пресађивања уколико се пунолетни пословно способни давалац пре смрти томе није усмено или писмено противио, односно уколико се томе у тренутку смрти није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрло”, рекао је новинарима у парламенту Војислав Шешељ.

Додао је да СРС сматра да је овај члан противуставан. Према Шешељевим речима, поменути члан закона у потпуности занемарује Уставом зајемчена права да је „људско достојанство неприкосновено и сви су дужни да га поштују и штите.

foto: screenshot

Додао је да да се законом не може наметнути нешто што је супротно Уставу, „донирање органа могуће је само ако је то искључива воља донора, а донором се не може сматрати неко коме се органи узимају мимо његове воље”.

Питао је и шта је гаранција да ће се, ако је неко пре мождане смрти изричито рекао да је против узимања органа, да ће његова воља бити поштована. Истакао је и да је питање мождане смрти дискутабилно, „човек у фази мождане смрти је још увек жив, уосталом органи се и не могу узимати од лица која нису жива. Казао је и да постоје људи који су спремни да им два лекара дијагностикују мождану смрт и да дају изјаву да постане донор органа, и то је у реду.

Према његовим речима, много је једноставније и у складу је са Уставом да се свако ко то жели добровољно пријави да буде донор, а не да се сагласност претпоставља. Одговарајући на питања, Шешељ је рекао да ће радикали, уколико дође на дневни ред, закон којим се прописује доживотна казна за убице деце, то подржати. 

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!