Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Убиство Ивановића увод у окупацију северног Космета, Вучић није безбедан

0

- Ово је класични атентат. По свој прилици је политиче природе. Ивановић јесте жртва, али су циљеви неки много озбиљнији и опаснији – рекао је Шешељ за Пинк.

Он је подсетио да су Американци пре два три месеца кренули са новом иницијативом за Балкан, чији је репрезент био Брајан Хој Ји, пре два три дана је стигло упозорење да ће доћи до тероризма на северу Косова.

– Ово може бити ствар провођења терора, а терор проводи власти да би застрашила становништво. Ако је то терор онда су албанске власти у питању или окупатор. Поставља се шта су циљеви и мотиви без којих се не може разрешити ни једно убиство. Оливер Ивановић је истакнуту српски политички активиста на КиМ, председник мале политичке партије која није постизала никакве резултате на изборима, али је пре три године ухапшен под оптужбама да је починио ратни злочин. Поступак још није завршен. Сви смо апсолутно убеђени да није имамо никакве везе са њим и нису ништа могли да му докажу. Питање је шта су хтели да постигну његовим мучењем – истакао је Шешељ.

Лидер радикала је указао да се са Ивановићем никада политички није слагао, али да га ухвати туга када види мало дете које остало без оца.

– Шта су постигли? Велико узнемирење у целом српском народу, велико узнемирење и страх међу косовском Србима, поставља се и питање ако су њега убили који је био прозападни шта ће тек да раде са онима који су другачије орјентисани? – навео је Шешељ.

Међу прозападним опозиционим политичким странкама се провлаче тезе да је Србија крива за убиство Ивановића, приметио је председник СРС.

Он је додао да је могуће и да је нека албанска организација, више или мање блиска режиму у Приштини, убила Ивановића у склопу општих настојања да се укуне Специјални суд за ОВК у Приштини.

Он је указао да је пажљиво биран тренутак за атентат и да се убиство десило на почетку кампање за изборе у Београду.

– Нису то обични градски избори, сви знамо да се много прелама преко њих, а тек се ишчекује неко страно мешање. Читав низ елемената говори да висок проценат вероватноће постоји да су страни прсти умешани. Ја сам убеђен да су странци умешани. Ја не могу да замислим ситуацију да се то деси на северу Косова, а да америчке тајне службе нису знале – навео је Шешељ.

Он је додао да је немогуће да нису знали да се то спрема, јер је реч о професионалном убиству за које је била потребна логистика.

Убица сигурно није бежао у правцу Србије, додао је Шешељ, оценивши да је ово по његовом мишљењу иницијална каписла и да се спема се нешто крупније.

– Зебња ме хвата око срца, пре свега око северног дела Косова. Може се десити да под изговором да врше истрагу, снажне албанске полицијске снаге могу да уђу тамо, страна полиција у великој концентрацији…Под изгоивором да се трага за убицом, може бити окупиран. Срби тамо немају ни цивилну заштиту. Сваки Србин се тамо пита ко је следећи. Ако се тај страх наставити подгревати, ко зна шта све може да се догоди…- додао је Шешељ.

– Могуће је да Албанци стављају до знања западу: ‘убили смо прозападног политичара, наставићемо да убијамо једног по једног Србина док не укинете Специјални суд за ОВК – нагласио је Шесељ.

Упитан да ли постоји могућност да се укључи ФБИ, како је Рамуша Харадинај најавио, он је рекао да то није немогуће, али да би било боље се направи међународна комисија у којој ће бити и „пријатељске земље“.

Говорећи о посети председника Србије Александра Вучића КиМ која је најављена за викенд, он је рекао да председник тамо није сигуран, да ће га Срби својим телима бранити у српским срединама, али да није сигуран када буде ишао у унушњост Космета. Како ће проћи посета, како каже, искључиво зависи од тога шта желе међународне службе.

Лидер радикала је истакао да се мора сузбити атак на државу, да су државни органи то урадили.

– Ја бих сад најрадије да оборим напредњаке, прво у Београду, па на републичком нивоу, и да дођемо на њихово место, али не могу лажним оптужбама да засипам државне органе и носиоце највиших државних функција у ситуацији када је народ у опасности – истакао је Шешељ.