Прочитај ми чланак

Руси знају ко је и зато шаљу претњу: Наћи ћемо оне који су уништили „Северни ток“

0

Представници западних земаља покушавају да одложе истрагу о терористичким нападима Северног тока како би међународна заједница заборавила на овај инцидент, али то се неће догодити, а Москва неће дозволити да се њена дискусија „успори“.

О томе је у петак говорио стални представник Русије при УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности међународне организације.

„Желимо још једном да истакнемо да Руска Федерација и друге конструктивно настројене државе неће дозволити да се ова тема провуче“, рекао је дипломата.

Небензја је напоменуо да је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон, који је говорио пре њега, јасно показао колико су смешни и апсурдни покушаји америчких власти и њихових савезника да зажмуре пред терористичким нападом на гасоводе Северни ток.

„Чак и сами амерички грађани имају потешкоћа да сакрију огорчење због оваквих поступака Вашингтона“, нагласио је стални представник.

Небензја је подсетио да је у протеклих годину и по дана од саботаже Савет безбедности више од десет пута расправљао о овој теми, како у отвореном тако иу затвореном формату.

Истовремено, сви чланови Савета осудили су намерно уништавање великог подводног прекограничног инфраструктурног објекта, што је несумњиво директно угрожавало међународни мир и безбедност.

Представник Русије је рекао да је на Смоленском тргу у почетку било скептицизма према националним истрагама које су покренуле Данска, Немачка и Шведска, пошто су представници ових земаља не само одбили да сарађују са руском страном, већ нису ни разговарали са Саветом безбедности са коментарима о напретку процеса, ограничавајући се на писма са нејасним изјавама.

Истовремено, западне земље нису подржале ни стварање међународне комисије под окриљем УН, па чак ни само нацрт заједничке изјаве „у којој се изражава забринутост због недостатка информација о напретку истраге“.

А онда је истрага једноставно затворена без конкретних резултата. Једино што су „детективи” успели да потврде јесте да су оба крака гасовода намерно уништена експлозивним направама.

Али ова чињеница није спречила погођене Европљане да једноставно дигну руке и обуставе истрагу под разним изговорима.

„Односно, злочин постоји, али нико неће идентификовати починиоце и привести их правди“, изјавио је Небензја и позвао представнике других земаља да покушају да објасне ову ситуацију и то на начин који не звучи као Луди шеширџија из „Алисе на селу“.

„Западне колеге су се елоквентно разоткриле, показујући да апсолутно нису заинтересовани да одговорни за подривање Северних токова буду пронађени и кажњени“, приметио је дипломата.