Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Серж Брамерц је обична БУДАЛА!

0

seselj govori

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је јуче да расправно веће врати оптуженог Војислава Шешеља у Хаг с привремене слободе у Србији.

У поднеску тужилаштво констатује да је Шешељ својим понашањем у Србији „поткопао“ дух одлуке о привременом ослобађању коју је, на сопствену иницијативу, „из хуманитарних разлога“ донело расправно веће председавајућег Жана Клода Антонетија. У кратком телефонском разговору, лидер радикала је у свом стилу, есклузивно за „Вести“ рекао: „Серж Брамерц је обична будала.“

Тужилаштво стога захтева да та одлука буде опозвана, да Шешељу буде наложено да се врати у Хаг и да се потом одржи расправа о његовом здравстеном стању и условима под којим би, евентуално, поново могао бити привремено ослобођен.

Шешељ: Брамерц је будала!

Лидер радикала Војислав Шешељ уз грохотан смех је саслушао вест да је главни хашки тужилац покренуо поступак у коме од Хашког трибунала тражи његов хитан повратак у притвор овог суда. У кратком телефонском разговору, лидер радикала је у свом стилу, есклузивно за „Вести“ рекао:

– Серж Брамерц је обична будала. Нисам се ни нашта обавезао јер су мене из Хашког суда буквално избацили. Сигурно је и да се тамо добровољно нећу враћати, а биће веома занимљиво да видимо како ће ме, у случају да суд то затражи, хапсити моји главни саучесници у свим „ратним злочнима“ Томислав Николић и Александар Вучић.

Подсетимо, Шешељ је 12. новембра стигао у Србију, на привремену слободу до изрицања пресуде, готово без икаквих услова и забрана бављења јавним и политичким животом. Одмах по доласку у Београд усталасао је политичку јавност у Србији и региону.

Реафирмишући идеју Велике Србије, називајући председника и премијера Србије издајницима, а хрватске политичаре сомовима, Шешељ је успео да се нађе и на дневном реду Европског парламента који је резолуцијом осудио не само његове речи, већ и Србију која је „то отћутала“.

Ситуација се закомпликовала и довела до озбиљних потреса у српско-хрватским односима, те је премијер Хрватске Зоран Милановић отказао посету Београду, како је рекао, разочаран реакцијама Београда на Шешељеве иступе.

Иначе, пре пет дана је Трибунал у Хагу у писаном саопштењу појаснио који су то услови прописани вођи СРС за пуштање на привремену слободу. У Хагу наводе да се од Шешеља тражило да по доласку у Србију преда пасош властима, да не ступа у било какав контакт са жртвама и сведоцима у процесу против њега и да ни на који начин не покушава да на њих утиче.

Од лидера радикала се тражи и да ни на који начин не утиче на правосудну процедуру и да се пред судом у Хагу појави по упућеном позиву. Трибунал је од власти Србије затражио да Шешељу не издају нови пасош којим би могао да путује без дозволе судског већа.

У том смислу, Шешељ све услове поштује, а у Хагу би заиста могао да се мимо њих нађе само уколико је претресно веће спремно да изрекне пресуду за одавно завршени процес. Сам Војислав Шешељ каже да ће у Хаг отићи само силом, тако да остаје да се види како ће сада реаговати веће судија којим председава Антонети.

 

Vesti Onlajn