Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Само странке могу да буду власници мандата

0

Власник коња може да прода свог коња. Власник овце може да прода овцу. Aко су посланици или одборници власници мандата, онда могу да продају те мандате. То се мора зауставити.

Војислав Шешељ (Фото: СРС)

Војислав Шешељ (Фото: СРС)

Лидер радикала Војислав Шешељ подржао је иницијативу Недељника да се промене изборни закони како би политичке странке биле власници мандата, а не посланици и одборници. Циљ је да се спречи прекрајање изборне воље грађана.

„У пропорционалном изборном систему политичке странке истичу листу кандидата за посланике и одборнике. Дакле, на изборе излазе странке и својим програмима траже поверење од грађана за реализацију њиховог програма“, објашњава Шешељ, који тврди да нико осим странке нема власништво над добијеним мандатом.

„То да су посланици или одборници власници мандата измислиле су неке будале које се не разумеју у политички систем. То је противуставна категорија, то зна и Уставни суд. Све то срозава углед и парламента и посланика и одборника. То је измислио Тадићев режим како би омогућио СНС-у да узме 20 мандата СРС-а у Скупштини Србије“, сматра Шешељ.

Он је оценио да се не мора читав живот бити у истој партији, али да је часно ако већ нећете да заступате њена програмска начела — да вратите мандат странци на чијој сте изборној листи освојили тај исти мандат.

„То је морални чин“, рекао је Шешељ и указао да су то урадили Aлександар Вучић када је напустио СРС и Aлександра Јерков када је из ЛСВ-а прешла у ДС.

„Подржавам промену закона, јер чим је неко власник нечега, он то може да прода. Власник коња може да прода свог коња. Власник овце може да прода овцу. Aко су посланици или одборници власници мандата, онда могу да продају те мандате. То се мора зауставити“, закључио је Шешељ.

Недељник се залаже за промену изборног законодавства у Србији како би се спречиле постизборне манипулације и обесмишљавање воље грађана, посебно у локалним самоуправама.