Прочитај ми чланак

Шешељ: Баш ме брига за пресуду

0

30mart_ProkupljeХашки трибунал најавио је за четвртак изрицање првостепене пресуде Војиславу Шешељу који је 2003. оптужен за злочине и прогон у Хрватској, БиХ и Војводини.

Судски процес трајао је 11,5 година, а судско веће на челу са судијом Жан-Клодом Антонетијем одлуку ће саопштити тачно четири године након изношења завршних речи тужилаштва и Шешеља.

У разговору за „Вести“, најдуже заточени хашки оптуженик каже да неће гледати ток изрицања пресуде, као и да није планирао да од тога прави „догађај“.

– Нема ништа од спектакла, ако га је неко очекивао. Једноставно, Хаг ме више не занима, нећу чак ни гледати изрицање пресуде. Одлуку судског већа ћу чути накнадно на неким вестима – рекао је за „Вести“ Шешељ.

Он је тако искључио могућност да са новинарима сутра гледа директан пренос из Хага, али ће седма сила ипак имати брзо коментар на пресуду зато што је пренос читања пресуде у 10 сати, а радикали су заказали конференцију за новинаре два сата касније.

Све испод 20 година – слобода

Према простој рачуници, чак и ако не буде ослобођен по свим тачкама оптужнице, Шешељ ће бити на слободи са сваком пресудом мањом од 20 година!
Уважавајући досадашњи принцип да се сваки осуђеник пушта на слободу после две трећине одлежане казне, то у пракси значи да би са пресудом од 19 година робије он фактички био у позицији осуђеника који је већ одлежао своју казну. Уколико се обистини његова прогноза да ће бити осуђен на 25 година, тада би морао да „долежи“ још 3,8 година, а у случају да добије 20 година затвора – преостало би му још само шест месеци.

– Реч је о редовном обраћању новинарима сваког четвртка. Одмах после тога идем у Панчево на предизборни митинг, а увече гостујем на телевизији Н1 – објашњава Шешељ.

На наше питање да ли је можда „чуо“ да ли ће и где његови политички противници пратити изрицање пресуде, Шешељ кроз смех каже да се о томе није распитивао, зато што га не занима.
Раније, Шешељ је обелоданио да је сазнао како ће у Хагу бити осуђен на драконску казну од 25 година затвора.

Барем 15 дана ради преседана

У интервјуу мрежи БИРН, датом неколико дана пре него што је осуђен, Радован Караџић је прогнозирао да ће пресуда Шешељу бити „преседан“.
– Ако такозваној међународној заједници треба преседан тужења и осуде лидера опозиције, који никоме није командовао и није урадио ништа осим што је причао, доктор Шешељ ће добити бар 15 дана казне, само да се успостави преседан – рекао је Караџић.

Хашка оптужница против Шешеља, са потписом Карле дел Понте, обелодањена је 14. фебруара 2003. године. Десет дана касније, он је редовном авионском линијом отишао за Холандију. Почетком новембра 2014. Шешељ је без икаквих услова или гаранција враћен у Србију, али је пракса Трибунала да се и то време на слободи увек рачуна у „казну“.

Vesti-online.com