Прочитај ми чланак

Сервер спомиње украјински сценарио: Република Српска не сме бити независна, иначе

0

Београд -- Независна Република Српска значила би поделу БиХ, а један део те земље би вероватно постао радикализован, што САД не желе.

То је изјавио професор Универзитета Џон Хопкинс Данијел Сервер.

Сервер је такође, одбацио тврдње медија да Американци промовишу неку врсту Евромајдана, односно украјинског сценарија у Бањалуци.

То је, на конференцији магазина “Њузвик“ у Београду, оценио као бесмислицу и нетачну информацију јер, како каже, не мисли да је Американце брига за тако нешто.

„Американце је било брига за Милошевића. Није их довољно брига да ураде тако нешто у Бањалуци“, рекао је Сервер.

Он је нагласио да сутрашњи протест који је најављен у Бањалуци не би требало да прерасте у насиље јер би се тиме направио проблем.

Кад је реч о противљењу САД евентуалној независности Српске, Сервер је указао шта би то практично значило:

„Ако почнете ‘кидање’ Босне, завршили бисте са хрватском државом дуж јужне границе и концентрацијом муслимана у централној Босни ,која би постала исламска земља и вероватно радикализована“, рекао је Сервер.

Како је рекао, Американци не желе радикализовану муслиманску државу у БИХ, истакавши да то нису желели ни за време рата.

„Још је вазније – ни Београд, ни Загреб то не желе“, казао је Сервер.

Он сматра да Република Српска неће постати независна из много разлога, између осталог, јер и Србија не би признала ту независност, зато што би, уколико би то учинила, покварила односе са Вашингтоном и Бриселом.