Прочитај ми чланак

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ: Покрет слободних грађана неће ући у Савез за Србију

0

Нови председник ПСГ Сергеј Трифуновић изјавио је да ће се залагати за уједињавање опозиције, али да то не значи да ће постати део Савеза за Србију.

„Оно на чему ћу ја лично радити је уједињење опозиције у сваком смислу. Оно што је сигурно јесте да нећемо ући у Савез за Србију, јер то није воља људи у ПСГ, али то не значи да не треба да сарађујемо”, казао је Трифуновић новинарима након што је изабран за новог лидера ПСГ.

Он је казао да о сарадњи већ разговара са краљевачким Локалним фронтом, чији су чланови недавно пешачили од Краљева до Београда како би учествовали на протесту поводом годишњице убиства лидера ГИ СДП Оливера Ивановића.

„Треба стварати локалне одборе по Србији и не само то, чак иако нису локални одбори ПСГ треба поспешивати стварање локалних фронтова. Ја не знам шта фали човеку у Смедеревској Паланци, то мора да ми нацрта неко из Смедеревске Паланке”, казао је Трифуновић.

Према његовим речима, кадровска политика, довођење старих и нових чланова биће приоритет у његовом раду.

„Све почиње са људима, да имате с ким да радите, а онда да у тој сарадњи настане нешто што се јако лепо зове Покрет слободних грађана. Желим да ослободим људе мрака, страха, безнађа. Освестити људе и вратити им достојанство да јесу слободни грађани”, казао је он.

Трифуновић је навео и да је одлучио да уђе у политику и да „уништи себи живот” јер су неопходна нова лица, а он ће се потрудити да доведе и друга нова лица.

Сергеј Трифуновић је са 60 одсто освојених гласова на изборној скупштини која је трајала скоро шест сати победио противкандидата правника Александра Оленика.

Чланови ПСГ тајним гласањем изабрали су и два члана председништва Петра Милетића и Лидију Мартиновић.

Избор новог председника ПСГ уследио је месец дана пошто је Саша Јанковић поднео оставку на ту функцију.

ПСГ је основан у мају 2017, након што је Саша Јанковић на председничким изборима као кандидат групе грађана „За Србију без страха„ освојио око 15 одсто гласова бирача.

Међутим, од оснивања до данас већи број истакнутих личности напустио је ПСГ због неслагања са политиком лидера.

Оџић поново изабран за председника Војвођанске партије

Досадашњи председник Војвођанске партије Александар Оџић је на изборној скупштини поново изабран на ту функцију, саопштила је та странка.

За потпредседнике су изабрани Петар Илић из Зрењанина, Миклош Харматх из Кањиже и Драгана Сантрач из Шида. Изабрано је и ново председништво Војвођанске партије које ће имати 21 члана.

Алекандар Оџић је рекао да Војвођани морају да се уједине око заједничких цилљева, јер само тако могу повратити „насилно одузета права“ и све оно што Војводини припада.

„Гледајући шта је све нестало, а поготово шта је настало на политичкој сцени, онда је потпуно јасно да нас је војвођанска идеја одржала, сачувала, а наша борба за њу устоличила на политичкој сцени Војводине и Србије. Све је мање саговорника у Београду, готово да их и нема, који разумеју и залажу се за идеје антифашизма, грађанског друштва и војвођанске аутономности“, казао је Оџић.

Скупштини су присуствовали и генерални секретар Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш, потпредседник те странке Роберт Колар и члан председништва Миливој Бешлин, затим представници Црногорске партије, Толеранције Србије, Војвођанског клуба и Зелене мреже Војводине.

Бојан Костреш је рекао: „Ми пружамо руку Војвођанској партији“, на шта је у свом говору Александар Оџић узвратио са: „Прихватамо пружену руку Лиге социјалдемократа Војводине, и ка њима пружамо обе руке“.

Током скупштине Војвођанског покрета је у више наврата истицан значај формирања Војвођанског фронта и будућег заједничког деловања свих аутохтоних политичких актера у Војводини.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!