Прочитај ми чланак

Сецесионисти опет крше Устав: Однос Србије и Војводине велики проблем још од 1918!

0

Социолог Мирко Ђорђевић изјавио је вечерас да анахрони централистички став власти у Србији може довести до снажног аутономашког покрета у Војводини „па и до корака даље“.

„Анахрони централистички став може довести до снажног аутономашког покрета па и до корака даље. Бојим се да са Војводином Србија не прође овако како је прошла са Косметом. Дај боже да нисам у праву“, рекао је Ђорђевић на трибини у Панчеву. 

Према његовим речима, Војводина је део Србије који има и демократску и европску традицију. „А чим проговорите о томе, одмах кажу да је то сепаратизам“, казао је Ђорђевић. 

Он је казао да будућност Србије зависи од Војводине, али је оценио да Србија то неће искористити. 

„Србија сама све чини да упропасти и ову последњу шансу која се зове Војводина. Ми смо све чинили са Косметом да упропастимо сами себе и у томе смо добрано успели“, рекао је Ђорђевић. 

Историчар Ранко Кончар оценио је да Србија историјски не може да се ослободи традиције централизма и рекао да су обе Југославије пропале због таквог става. 

Он је оценио да је однос Србије и Војводине велики проблем још од 1918. године, од присаједињења Војводине Србији. 

„Србија никада није била наклоњена аутономији Војводине па ни данас. Ова власт чини ми се жели да докрајчи оно што је започето 1918. године. Дакле, да потпуно девастира војвођанску аутономију“, рекао је Кончар. 

Додао је да није Србија конституисала аутономију Војводине, већ је аутономија аутохтоно дело војвођанске политике. 

„Војводина се 1945. године прикључила Србији као аутономна покрајина. А данас јој се приступа као покрајини коју је Србија створила, и према којој може заузимати какав год хоће став“, рекао је Кончар. 

Политиколог Душко Радосављевић рекао је да Устав Србије мора да се мења. „Што се грбо роди, време не исправи“, казао је он и додао да је Устав у ствари донет само да би се у преамбули казало да је Космет део Србије. 

Он је критиковао војвођанске власти и рекао да оне тренутно испољавају „ћутање и кукавичлук“. „Ако немате став у овој ситуацији, онда га нећете никада имати“, казао је Радосављевић. 

Трибину је организовало Независно друштво новинара Војводине.

 

(Бета)