Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Пајтић признао – створили су се услови за укидање аутономије Војводине

0

autonomija-vojvodine

Пајтић признаје, само на други начин, оно што Двери објашњавају и на шта указују: да је постојање покрајинске администрације само себи циљ…

29.12. се у Новом Саду одржаo 50. по реду седница Скупштине Аутономне покрајине Војводине, која је заправо и последња у овој календарској години.

Покрајински посланици су разматрали и изјашњавали се о 20. тачака усвојеног дневног реда данашњег заседања. Између осталог, пред посланицима је био и Предлог покрајинске скупштинске одлуке о буџету Аутономне покрајине Војводине за 2016. годину који је и најважнија тачка дневног реда на данашњој седници.

Као и ранијих година пред доношење буџета и када је реч о буџету, али мање бучно, од покрајинских званичника се ових дана могу слушати познате жалопојке на рачун ускраћених средстава, изнова и изнова се прерачунава непрежаљених 7% са изношењем нових «доказа» о «угрожености аутономије», «маћехинском односу Републике» , «великим дометима, али везаним рукама» покрајинске администрације, итд,итд…

Тако смо од председника тзв. Покрајинске владе Бојана Пајтића чули и новост «да захваљујући оваквој политици Републике, Покрајина располаже са толико средстава да на сваког грађанина долази свега 700 динара месечно, у свим областима, у којима је Покрајина надлежна» и « да овај буџет поново смањује средства, уместо да их повећава и ми смо зато још много, много даље од онога што је Уставни минимум, него што смо били до сада…»

Уочи заседања Скупштине АП Војводине, огласио се и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски, који је известилац поводом предлога буџета Покрајине у 2016 истакавши «да је од 2010. нажалост ово најмањи обим буџета и да Покрајина у оквиру овог буџета реално располаже са 23 посто или са свега 11 милијарди динара.»

У низу жалопојки најинтересантнија је изјава Бојана Пајтића „да ће се са овим смањењем покрајинског буџета, доћи у ситуацију да практично постоји администрација, али да она суштински нема ни један инструмент да утиче на било коју област друштвеног живота у Покрајини.»

Фактички, Пајтић признаје, само на други начин, оно што Двери објашњавају и на шта указују: да је постојање покрајинске администрације само себи циљ и да она и са буџетом од 57,8 милијарди динара, на колико је утврђен буџет за 2016. годину, не може ништа фактички да побољша у животима грађана северне Србије, осим да издржава своје узалудно, сувишно и за државу и народ штетно постојање.

Миленко Баборац је члан ИО Српског покрета Двери