Прочитај ми чланак

САВЕЗУ ЗА СРБИЈУ ПРИСТУПИЛЕ НОВЕ ЧЛАНИЦЕ: Огласили се и о бојкоту избора…

0

Још се чека на заједничку одлуку

Вршилац дужности председавајућег Савезу за Србију (СЗС) и председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да се странка на чијем је челу залаже за бојкот „заробљених институција“, као и да верује да ће чланице СЗС донети такву одлуку.

– Народна странка се залаже за бојкот ‘заробљених институција’. СЗС је последњу седницу парламента напустио. Народна странка је за бојкот, а верујем да ћемо донети заједничку одлуку у наредном периоду – рекао је Јеремић на конференцији за новинаре, после пријема седам нових организација у СЗС.

Он је додао да верује да ће следећа тачка протеста бити захтев да више нема учешћа у „представама које организује режим“.

Упитан о евентуалном бојкоту избора, Јеремић је рекао да у Србији више нема услова за одржавањем слободних избора и да под таквим околностима не би на њих требало излазити, да је то став СЗС и да верује да ће се том ставу приклонити и други опозициони актери који су на истој страни линије која раздваја власт и опозицију.

Председник Демократске странке, једне о чланица СЗС, Зоран Лутовац рекао је да бојкот није циљ, већ да су циљ слободни избори, али да је бојкот исход ако се не буду поштовали захтеви грађана и опозиције о изборним условима у којима сви кандидати треба да имају једнаку могућност представљања.

Јеремић је рекао да „зима незадовољства“ улази у нову фазу у којој је све шири фронт оних који су незадовољни околностима у друштву и да верује да ће се у наредним недељама тај фронт ширити.

На питање када ће опозиција одговорити на захтеве које им је са последњег протеста упутила иницијатива „Један од пет милиона“, Јеремић каже да не зна тачно на које поруке се мисли, јер тренутно, како је рекао, то „делује какофонично“.

– Има пуно порука са разних страна. Ми се свакако налазимо са исте стране. Не седимо скрштених руку, тренутно разговорају сви са свима, а нећемо дозволити да дође до било каквих подела – рекао је Јеремић.

Савезу за Србију су данас приступили Демократска заједница војвођанских Мађара, Зелена еколошка партија – Зелени, Удружење „Чувари града“, Војвођански клуб социјалиста, Српска монархистичка странка „Српска Слога“, Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије и Самостални синдикат поштанских радника.

Председник Демократске заједнице војвођанских Мађара Арон Чонка рекао је да је СЗС препознат као аутентичан опозициони блок и да је потребно разлике ставити по страни и стати у једну колону како би опозиција победила власт.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!