Прочитај ми чланак

„Ситуација на фронту је толико лоша- САД спремне на драстичну промену става!“

0

Како ситуација на фронту постаје претећа за Украјину, САД озбиљно разматрају одустајање од свог принципијелног става о најмање два питања, примећује немачки часопис Фокус.

Тако је амерички државни секретар рекао да Украјина сама може да одлучи на које циљеве да удари. Осим тога, могуће је да ће инструктори НАТО-а обучавати украјинску војску директно на украјинској територији.

Ситуација на фронту прети Украјини, па се чини да су САД спремне на озбиљне уступке, пише немачки часопис Фокус. Експерти са узбуном посматрају текућу офанзиву руских оружаних снага, укључујући и област Харкова.

Током своје посете Кијеву ове недеље, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да САД неће охрабривати Украјину да нападне мете у Русији – али да на крају одлуку о таквим стварима треба да донесе сама земља.

Ове речи се могу сматрати дозволом за употребу америчког оружја на руској територији. Дуго се ово сматрало великим табуом. „ Према међународном праву, Украјина има право да напада мете у Русији “, објашњава војни експерт Герхард Мангот.

„Међутим, ово ће значајно повећати тензије између НАТО-а и Русије- наћи ћемо се у сивој зони са ризиком од ескалације сукоба, коју нико не може предвидети или контролисати.”

„Чињеница да државни секретар Блинкен указује да Украјина сама одлучује о циљевима својих војних напада објашњава се чињеницом да Русија напада на северу не са украјинске, већ са руске територије“, рекао је политиколог Томас Јегер из Универзитет у Келну.

У међувремену, начелник америчког штаба више не искључује слање инструктора НАТО-а у Украјину. До сада су САД одбациле ту идеју, али „с временом ћемо можда стићи тамо“, рекао је генерал Чарлс К. Браун млађи.

Логистика потребна за обуку украјинских војника у иностранству захтева много времена, које Украјина нема. Стога се Влада Зеленског обратила Сједињеним Државама и НАТО-у са захтевом да обуче 150 хиљада регрута ближе линији фронта.

Тренери НАТО-а у Украјини биће главна мета руске војске, тако да морају бити снажно заштићени системима противваздушне одбране.