Прочитај ми чланак

Састанак Београда и Приштине 2. септембра у Белој кући

0

Велико нам је задовољство да најавимо да ће се лидери Косова и Србије састати у Белој кући 2. септембра - написао је специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел на свом Твитер налогу.

Гренел није изнео више детаља.

Првобитно су разговори у Белој кући били заказани за 27. јун, али је косовска страна отказала долазак. Три дана пре заказаног састанка, косовски председник Хашим Тачи отказао је долазак у Вашингтон, јер је Специјално тужилаштво у Хагу поднело Специјализованим већима Косова на испитивање оптужницу у десет тачака против њега, Кадрија Весељија и других лица, која се терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

После тога, долазак је отказао и премијер Косова Авдулах Хоти, наводећи као разлог кризу на Косову, насталу предлогом оптужнице против Тачија. Гренел је тада навео да „САД разумеју Хотијеву одлуку“ и да планира нови термин састанка.

Дијалог Београда и Приштине обновљен је у јулу, после 20 месеци застоја.

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти састали су се у Бриселу 16. јула, уз посредство специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака. Вучић и Хоти су потврдили да су разговарали о несталима, расељенима и економским питањима.