Прочитај ми чланак

САНДА: Време је да „Мићунова деца“ препусте лидерске позиције млађима

0

Санда Рашковић Ивић сматра да је време да је замени неко млађи на месту председника ДСС-а. Међутим, нема намеру да оде у политичку пензију. У разговору за Недељник.рс она се осврнула на председничке изборе, сарадњу са Дверима, и стању у парламенту у који је вратила странку након две године паузе.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

 

Санда Рашковић Ивић сматра да је време да је замени неко млађи на месту председника ДСС-а. Међутим, нема намеру да оде у политичку пензију. У разговору за Недељник.рс она се осврнула на председничке изборе, сарадњу са Дверима, и стању у парламенту у који је вратила странку након две године паузе.

Председница ДСС одлучна је да уведе промене у странци коју води и истиче да је један од начина да то уради да се повуче са лидерске позиције на првим следећим страначким изборима, који су предвиђени одмах после председничких 2017.

ДСС-у, тврди Рашковић Ивић у разговору за Недељник.рс, потребан је млађи лидер, што не значи да ће се она повући из политике. Једина дама која је председница странке сматра да Србија није још увек спремна да је води жена, и да ће тако остати све док се урушавају институције, међу којима је и парламент, чији крах је, како каже, увод у диктатуру.

Зашто сте одлучили да странку препустите млађима, с обзиром на то да је ДСС, под вашим вођством, поново парламентарна странка?

Сви се у Србији зграну када неки лидер странке најави своје повлачење у неком догледном периоду у жељи да га замени неко други, јер демократска власт треба да буде смењива. ДСС је поново парламентарна странка и то је велики успех, поготово ако се гледају услови у којима смо то постигли – удари на странку су заиста били велики. Оно што бих волела да се уведе у српску политичку праксу је смењивост власти.

Овде имамо лидере који су ту деценијама и којима не пада на памет да оду. То је њихова ствар, али моје мишљење је да је добро да се карте мешају што чешће и да до промена долази након одређених изборних циклуса – тај циклус, чини ми се, згодно пада после председничких избора. Ја сам се овде понела не као класичан лидер странке, него као жена и мајка. Странку гледам као моју породицу. Врло ми је важно ко ће доћи после мене и ко ће наследити моју кућу и водити је даље.

Да ли то значи да одлазите у политичку пензију?

Не, не повлачим се из политике. Просто желим да лидерско место узме неко други. Нисам одлучила да се повучем из политике, то бих урадила ако бих била натерана од стране властите странке или ако би ме нека болест или нека несрећа спречили да се бавим овим послом.

Предложили сте Милоша Јовановића за вашег наследника. Може ли он, како кажете, да води вашу кућу у добром правцу?

Он јесте мој кандидат, што не значи да други људи неће моћи да се кандидују. Сматрам да лидер који најави свој одлазак са неког места треба да каже иза кога стоји и да буде ту отворен. Милош Јовановић би био добар лидер. Он је један сјајан, образован човек. Он је до сржи ДСС-овац, што значи да му је важно и национално и демократско.

Видео је света, живео је једно време у Паризу, тамо је и докторирао. Има универзитетску каријеру овде у Београду. Човек је у најбољим годинама. Борбен је и има организационе способности, и мислим да би био сјајан лидер ДСС. Наравно кад дође за то време.

Које промене би Јовановић могао да унесе у ДСС?

То је природна смена генерација, која је неопходна. Странка мора да се подмлади. Неопходно је да се обратимо и млађим слојевима друштва. Колико ја била модерна и блиска младим људима, ипак неко ко попут Јовановића, у четрдесетим годинама, може да више да се приближи младима и да привуче младе људе.

Хајде да се вратимо на садашњост. Аналитичари оцењују да су Двери „појеле“ ДСС. Како ви гледате на то? Има ли истине у тим оценама?

Не видим да су Двери појеле ДСС и не видим одакле људима та идеја. Ми смо стара странка која ће ово лето прославити 24 рођендан. Имамо своју политику, имамо политичке активности које се разликују од активности Двери, тако да не можемо да говоримо о томе.

Мислим да је Коштуници драго што смо се вратили у парламент. Мислим да задовољан што смо успели да поново постанемо парламентарни.

Каква је будућност вашег савеза?

Бићемо на истој страни. Залагаћемо се за све оне законе који су против приближавања Србије НАТО пакту, све оне законе који економски залажу за Србију у смислу домаће привреде, а нарочито пољопривреде. Ми смо евроскептичне странке и на томе ће се заснивати наш заједнички наступ и политика коју ћемо спроводити.

Нисте им замерили што су отишли на састанак са Александром Вучићем, иако сте ви одбили да се сретнете с њим уз објашњење да немате заједничке теме?

Видите, немам ја шта да замерам некој другој странци на њеним активностима. Ја сам своје рекла, изнела сам разлоге зашто не идем код Вучића, а господин Обрадовић треба да изнесе своје зашто је отишао на састанак са мандатаром.

Да ли је вама рекао зашто се одазвао позиву?

Право да вам кажем нисам га ни питала, јер сам из медија сазнала да ће ићи, према томе то је била већ готова ствар. Знате и Јовановић и Чанак су отишли на разговор, а СДС ње. Једна ствар је коалиција, а друга ствар су странке.

Али Чедомир Јовановић није искључио могућност да учествује у власти, зато је и отишао на састанак. Мислите да Двери имају сличне амбиције?

То је питање за господина Обрадовића, али ја не мислим да би он желео да уђе у власт са Вучићем.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Да ли сте се чули са Коштуницом? Имате ли било какав контакт?

Немамо, али верујем да му је драго што се ДСС вратила у парламент. Ипак је та странка његово чедо. Ја се некада нашалим и кажем сви смо Мићунова „деца“, сви смо ми били прво код њега. Прво је била Демократска странка, а из те ДС је господин Коштуница створио ДСС. То је његово чедо, његово дете и мислим да је задовољан што смо успели да поново постанемо парламентарни.

Кад смо већ код парламента, како вам се чини он данас?

Нажалост, парламент ће бити забаван у смислу једног ријалитија. То је нешто чему се, свако ко се одговорно понаша према својој држави и према демократским принципима не радује. Ово је урушавање парламента и најбољи пут у диктатуру. Још од древних времена је тако. Када је Цезар хтео да има апослутну моћ прво је урушио сенат. У двадесетом веку смо видели низ диктатора који су урушавали парламенте и то је земље водило на јако лош пут.

Врло сам забринута због ове такозване забаве која се одиграва у парламенту. До сада није било сучељавања политичких ставова, јер на сваки политички став који да опозиција добијате лажи, инсинуације, увреде, клевете владајуће стране. Не постоји политички дијалог, већ борба у блатњавој арени. То су гладијаторске игре, а не парламент.

Да ли сте разговарали са Дверима о председничким изборима? Хоћете ли имати једног кандидата или ћете наступати одвојено?

Видите ми тек треба да се договоримо да ли ћемо имати заједничког кандидата, или свако свог, или ће можда опозиција стати за једног човека. То су ствари које остају отворене. Оно што као лидер једне партије сматрам је да сваки председник странке треба да буде спреман да трчи председничку трку уколико странка то од њега тражи. Спремна сам да то учиним, уколико то буде одлука странке.

Хилари Клинтон је званично кандидат за председника. Да ли је Србија спремна за жену на челу државе?

Србија, нажалост, нема довољно демократског капацитета, за то. Пре свега јер су на челу владе стално људи који урушавају демократију, а део демократског капацитета се испољава тиме да жене могу да имају лидерске позиције у друштву, па чак и председничку позицију.

Морам овде да направим дигресују. То не значи да је Хрватска демократско друштво. На челу државе је Колинда Грабар Китаровић која је решења НАТО пакта. То рецимо није одраз демократије него пре одраз послушности.

А када ћемо бити спремни?

Ако Србија ишла овим путем, ако су буду урушавале институције, ако се буде гушила демократија и слобода медија онда ће тај пут бити веома вијугав и јако дугачак.