Прочитај ми чланак

У септембру почиње велики устанак народа против власти – без оружја

0

Два месеца од масовних убистава у ОШ Владислав Рибникар у Београду, као и у околини Младеновца, односно повода да десетине хиљада људи изађе на улице и стане иза поруке Србија против насиља, протестујући против владајућег режима, у јавности се протеже и по изузетности истиче питање о томе на који начин ће опозиција покушати и да ли ће успети да током лета одржи енергију исказаног бунта.

Евидентно је, међутим, да се бројност људи на улицама смањује, а масовност је заправо и једини критеријум који одражава изузетност и озбиљност протеста, навелико означеног као угрожавајућег за режим Српске напредне странке, после пуних 11 година власти.

– Сигурно је да ће се протести битно смањити у бројности током лета. Постоје за то објективни разлози, летњи распуст за ђаке и студенте, годишњи одмори… По мени није толико важно колико људи шета на протесту, већ колико протест подржава, а видим да много, много људи подржава протесте – каже за Данас Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке и посланица у Скупштини Србије.

Како додаје, власт у септембру може очекивати ескалацију.

– Сви ће се вратити са одмора, почињу школе и факултети, а ништа се у друштву није ни поправило, нити променило набоље… Власт и даље лаже људе, паре су потрошене, креће нова сезона ријалитија… Довољно да сви изађемо и да протест изгледа као устанак без оружја – закључује наша саговорница.

Према речима Биљане Стојковић, копредседнице странке Заједно, након два месеца протеста јасно је да се они морају наставити и да не сме бити одустати.

– Грађани су на улицама, немају намеру да се повуку и нико нема права да прогласи обуставу или паузу протеста. Током лета ћемо организовати и шетње и блокаде и друге акције које ће свима ставити до знања да се не предајемо – ни грађани ни опозиција. Превршило је меру и безвлашће и самовлашће и насиље – каже Биљана Стојковић.

Набилдовани људи испред Пинка могу бранити Митровића и Вучића још неко време…

Коментаришући окупљање грађанки и грађана испред телевизије Пинк, на последњем, деветом по реду протеста Србија против насиља, како би се изразио протест због програма који емитује ова медијска кућа са националном фреквенцијом, саговорница Данаса каже:

“Набилдовани људи испред Пинка у црним мајицама, вероватно скупљени из околних теретана, нервозни од стероида и ко зна чега још, могу бранити Митровића и Вучића још неко време, али мислим да је многима сасвим видљив залазак напредњака и распадање Вучићеве власти”.

– Они немају више трикова у рукаву, па је и дељење новца постало депласирано. Знате, када користите стално исте трикове, увек исте медијске мантре, константне прозивке и ксенофобију, глобално корумпирање грађана хеликоптер новцима, полако се развија резистенција на манипулацију и слаби учинак манипулатора. Са тим се Вучић тренутно суочава и не проналази адекватан одговор на догађаје током претходна два месеца – напомиње наша саговорница.

Излуђују га протести који се шире по Србији, напомиње Стојковић.

– Па свако може да их види испод свог прозора уместо да живи у напредњачком медијском мраку. Не може да нас угуши, не може да нас умири, само може да нас блати и прозива. Али ни то више нема ефеката каквих је некада имало – закључује Биљана Стојковић.

Политичка артикулација како би се избегла анархија

Према речима Срђана Миливојевића, посланика Демократске странке, протест се наставља.

– Ми немамо никаквих брига. Имамо јасно дефинисан план и циљеве протеста. Овај протест је другачији од свих протеста у протеклих 23 године. Режим нема одговор на протесте, изборе не смеју да распису и Србија чека јесен са кризом која још увек није достигла врхунац кулминације. На све то надовезује се и претећа економска нестабилност из које резим никако не може изаћи као победник – каже саговорник Данаса.

Протест ће задржати свој ненасилни карактер, додаје.

– Планирамо појачавање ненасилних акција грађанске непослушности и омасовљење протеста. Незадовољство се шири у свим сегментима друштва и веома је важно да то незадовољство буде политички артикулисано са јасним циљем како би избегли да оно ескалира у својеврсну анархију – закључује Срђан Миливојевић.