Прочитај ми чланак

„САМО ЗА ПРИЈАТЕЉЕ, КУМОВЕ И БУРАЗЕРЕ“: Познати који су напустили СНС

0

Док је СНС била у опозицији, успела је да демагошком реториком привуче многобројно страначко чланство, незадовољно политиком тадашњих власти. Зато СНС и данас слови за најмасовнију странку, чак и за европске појмове. Међутим, било је храбрих појединаца који су успели да се отргну из канџи напредњачке машинерије и проговоре о начинима на основу којих функционише СНС и Александар Вучић. Представљамо вам нека од њихових сведочења.

Генерал Божидар Делић

PRINTSCREEN

Одлазак из напредњака 2011. године, Делић је објаснио тиме да не жели да учествује у „даљим преварама странке која нема програм, у којој одлучују само два човека, где поштени људи и патриоте немају никакву шансу, а шанса се пружа само пријатељима, кумовима и буразерима”.

Делић је казао да је годину и по дана тражио да СНС коначно саопшти свој програм, али како је рекао „њега нема, има само личних интереса и борбе за власт по сваку цену”. Делић је изјавио да не може да прихвати да му неко каже како „странка има програм, али је на енглеском језику, јер то значи да га је писао неко у иностранству, а није могао да прихвати и да главни саветник СНС буде бивши амбасадор САД, Вилијам Монтгомери, и да он у странци прима више новца него сви остали запослени чланови странке”.

Делић се вратио у своје старо радикалско јато, али и то није дуго трајало, те је 2020. године, заједно са Немањом Шаровићем напустио СРС и основао покрет „Лљубав, вера, нада“. Разлог разлаза са Војиславом Шешељем била је, управо, његова отворена подршка Вучићевом режиму.

– Главни критеријум који Вучић поштује је послушност, министри су само статисти у својим улогама – рекао је генерал.

Делић каже да је најава да ће се ова влада обрачунати са криминалом и корупцијом изазвала „салве смеха“ код грађана.

– Тај обрачун би иначе био лак јер Вучић треба само да крене из свог дворишта. Ту нема непознатих ствари, сви су на окупу и сви су уз вођу. Видећемо кога Вучић намерава да жртвује – казао је Делић.

Ђорђе Вишекруна

Некада један од најблискијих сарадника Вучића, Вишекруна је схватио да је напредњачки лидер од СНС створио „мафијашку хоботницу која немилосрдно пљачка Србију“.

– СНС је робна кућа. Ту уђеш и платиш, донесеш Вучићу новац. Купиш страначку функцију, купиш државну функцију. Вучић уопште није гледао да ли је та особа паметна, да ли је нешто за народ учинила, изнела неки програм, он само гледа шта си донео. Вучића је занимао само новац и није бирао да ли је нарко-дилер дошао, да ли је неки Кертес дошао, да ли је неко са царине дошао. Значи, ко год је донео новац он је купио страначку или државну функцију. С тим што је често продавао непостојеће функције. Сећам се, неко да новац и он каже: „Ти си члан Републичког савета за правна питања!“ Тај савет се никад није састајао. Сад човек изађе сав срећан: „Ја сам члан“, а не схвата да се никад неће састати – износио је у јавности Вишекруна принцип по којем функционише Вучић.

Вишекруна објашњава и како се напредује у СНС:

– Основни критеријум је количина новца, ви плаћате и ви добијате неку функцију. И онда, ако на тој функцији радите брзо, брзо лажете, значи ако шаљете новац за странку, испумпавање локалног буџета, ви напредујете, ако хвалиш Вучића, итд…То су неки критеријуми, народ их уопште не интересује нити их то занима. Они су све богатији из дана у дан. Вучић сада може да да 100 евра по гласу, он толико има новца који је украо.

Због својих критичких ставова изнетих на друштвеним мрежама, Вишекруна је био хапшен 2013, а 2019. приведен у Мађарској по Интерполовој потерници због наводног позивања на оружану побуну и убиства у Србији.

Владимир Цвијан

Цвијан, некада један од најближих сарадника Бориса Тадића, прешао је 2010. године у СНС. Међутим, убрзо схвата у шта се упустио. У отвореном писму Председништву СНС и Александру Вучићу, Цвијан је објаснио да се у ту партију учланио јер је веровао у програм и идеју да никада више неће један човек владати Србијом, што се није десило.

– Уместо тога, добили смо странку која у већини градова има по више разједињених одбора, смењени су или по хитном проступку избачени из СНС сви који су се успротивили вољи једног човека. У кампањи смо много тога обећали и скоро ништа нисмо испунили – оценио је он.

Цвијан је у писму навео више обећања која је СНС давала у предизборној кампањи и која нису испуњена.

– Обећали смо фер изборе – добили смо батинаше, црне џипове, куповину гласова и све друго што смо видели деведесетих… Обећали смо слободно правосуђе и фер суђења – добили смо монтиране судске поступке против свакога ко другачије мисли, прогон опозиције и намештена хапшења.

Обећали смо, написао је Цвијан, да ће свако ко је храбар имати своје заслужено место у Србији, а „добили смо председника СНС који се плаши, прети свакоме ко другачије мисли и прогони мене, моје сараднике, симпатизере и саветнике“.