• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Шамар Србији: Шиптарски одборници са амбасадорима САД и В. Британије одлучују о споменику у Прешеву!
Прочитај ми чланак

Шамар Србији: Шиптарски одборници са амбасадорима САД и В. Британије одлучују о споменику у Прешеву!

0

„О судбини споменика погинулим борцима „Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца“ (ОВПМБ) одлучиће у суботу, 12. јануара, 65 одборника трију скупштина општина, на седници у Прешеву, на коју ћемо позвати више амбасадора акредитованих у Београду“, рекао је Рагми Мустафа, председник општине Прешево.

Он је казао да ће тој седници претходити ставови одборника ванредних седница локалних парламената Бујановца и Прешева 11. јануара, на којима ће се, како је казао, анализирати претње упућене од стране премијера и председника Србије.

„Политички је крајње коректно да једну тако значајну одлуку донесу управо највиши политички представници Албанаца Прешевске долине пред амбасадорима више земаља Западне Европе и САД“, рекао је Мустафа, који је лидер Демокраске партије Албанаца (ДПА).

Састанку у Прешеву, који је трајао више од три сата, поред Мустафе, присуствовали су председници Партије за демократско деловање Риза Халими, Демократске уније Долине Скендер Дестани, Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу, Демократске унује Албанаца Рахми Зуљфију, Демократске партије Нагип Арифи и Удружења ветерана ОВПМБ Рамадан Исмаили.

Споменик са именима 27 погинулих бораца ОВПМБ и „Ослободилачке војске Косова“ откривен је на централном градском тргу у Прешеву 16 новембра 2012. године. Иницијативу за изградњу споменика дало је Удружење ветерана ОВПМБ, његова изградња локалну самоуправу и Удружење коштала је три милиона динара, а откривен је поводом обележавања 100. годишњице оснивања државе Албаније.

Неколико дана по откривању, председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да је „постављање спомен плоче припадницима некадашње Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, у центру Прешева, провокацију на коју држава мора да реагује“.
Он је казао да ће држава тај споменик порушити, до 17. јануара, односно до наредне рунде разговора Београда и Приштине у Бриселу, уколико то до тада не ураде они који су га поставили.

 

(Танјуг)