Прочитај ми чланак

САД након отказане посете Лаврова: Србија да се усредсреди на чланство у ЕУ

0

Западне “институције” настављају да користе сваку прилику да критикују Србију те да је усмеравају ка западном систему вредности који је доказано безвредан.

Стејт департмент саопштио је, поводом одлуке Црне Горе, Бугарске и Северне Македоније да не дозволе прелет авиона шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова на путу за Београд, да су оне као суверене државе “донеле суверене одлуке о ваздушном простору, које одражавају решеност Европе да позива Русију на одговорност” због војне операције у Украјини.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс је на конференцији за новинаре казао да САД позивају „Србију да се усредсреди на свој циљ чланства у Европској унији, укључујући и да усклади своју спољну и безбедносну политику са остатком Европе“, пренео је Глас Америке.

„Стално позивамо Србију да предузме кораке да напредује на европском путу, укључујући и да диверсификује изворе енергије, да смањи енергетску зависност од Руске Федерације и да усклади спољну и безбедносну политику са Европском унијом. И даље желимо да буде партнер Србије и да јој помогнемо у напорима да дугорочно ојача енергетску безбедност“, рекао је Прајс.

На питања Гласа Америке како ће САД и НАТО заштити Црну Гору, Северну Македонију и Бугарску, које су затвориле ваздушни простор за авион којим је Лавров требало да допутује у Србију, од, како наводи амерички медиј, “руских претњи”, Прајс је одговорио да су “све три чланице НАТО-а, а посвећеност члану 5 у односу на све три је обавезујућа”.

Он је подсетио да је јуче обележена пета годишњица чланства Црне Горе у НАТО-у, а друга годишњица чланства Северне Македоније у марту.