Прочитај ми чланак

РУСКИ ВЕТО ТЕШКО ПАО АЛБАНЦИМА: Ово је тужан и сраман дан у СБ УН, охрабриће Србе да негирају геноцид !

0

ujedinjene-nacije

Резолуција о Сребреници није прошла у Савету безбедности Уједињених нација, пошто је Русија уложила вето!

Представници десет земаља су подржали резолуцију, четири земље су биле уздржане, а амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин је био против.

Уздржане су биле Кина, Нигерија, Ангола и Венецуела. Гласове „за“ су дали САД, Велика Британија, Француска, Шпанија, Литванија, Нови Зеланд, Чиле, Малезија, Јордан, Чад.

– Усвајање ове резолуције било би контрапродуктивно – рекао је руски амбасадор Виталиј Чуркин.

– Уколико ставите овај документ на гласање, Русија ће гласати против – рекао је Чуркин.

 

Тренутак када је Чуркин подигао руку и гласао против

Veto

– Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ је политички мотивисан, није легитиман и не служи напретку у БиХ – рекао је Чуркин и додао:

„Овај документ неће помоћи постизању мира“.

Чуркин је претходно предложио минут ћутања за жртве Сребренице, што је и усвојено.

Кина је предложила да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези резолуције о Сребреници.

Уједињене нације Савет безбедности Сталне чланице
Савет безбедности има пет сталних чланица | Фото: Профимедиа

С друге стране, Велика Британија је бранила став да је реч о избалансираном тексту, те да овај нацрт резолуције не оптужује српски народ, као и да не представља пресуду за геноцид у Сребреници.

– Не назвати овај злочин у Сребреници геноцидом, неће и не може допринети помирењу – нагласио је представник Велике Британије, земље која је иницирала ову резолуцију.

Америчка амбасадорка Саманта Пауер, руски вето назвала „новом мрљом на репутацији Савета безбедности“.

Руски вето је тешко пао и представницима Албаније у УН, који су на твитеруи прокоментарисали ту одлуку као срамну.

albanci-

– Тужан, сраман дан у СБ УН. На резолуцију о геноциду у Сребреници је уложен вето што ће охрабрити у исртајности оне који негирају геноцид – „твитнули“ су албански представници у УН.

Заменик генералног секретара УН Јан Елијасон рекао је на почетку састанка да је циљ да се ода почаст жртвама и призна неуспех међународне заједнице и Уједињених нација у спречавању геноцида у Сребреници пре 20 година.

„Геноцид у Сребреници је једно од најмрачнијих поглавље недавне историје“, рекао је Елијасон и додао да је спречавање геноцида једна од најважнијих мисија светске организације.

После Елијасона, видео линком из Женеве се укључио високи комесар УН за људска права принц Заид Раад Ал Хусеин.

– Како смо могли бити тако кратковиди и нисмо претпоставили да ће бити убистава – рекао је Заид.

Заменик министра иностраних послова Русије Генадиј Гатилов изјавио је раније данас да Русија и остале сталне чланице Савета безбедности УН покушавају да направе „компромисни текст“ резолуције о Сребреници, пренео је Спутњик.

„Од почетка смо желели да се резолуцијом изрази подршка Дејтонском процесу“, рекао је Гатилов.

„Враћати се изнова на сву ту причу и одређивати ко је крив за геноцид, штавише, сваљивати кривицу на читав народ, конкретно Србе, сматрамо контрапродуктивним“, оценио је заменик министра иностраних послова Русије.

Како сазнаје „Блиц“, Велика Британија и САД су синоћ руској делегацији у Савету безбедности УН упутиле седми предлог резолуције о Сребреници.

Руска делегација је, наводи београдски лист, проследила најновији предлог у Москву, где се од руског државног врха очекује да се изјасни о томе.

Седница Савета безбедности била је јуче заказана за 16 сати, али је прво померена за сат времена, па за 21 сат, да би на крају била одложена за данас, поново у 16 сати.

Седница је одлагана јер је Русија најавила вето на британску резолуцију, док је Кина предложила да се гласање одложи док се не постигне консензус свих чланица Савета безбедности.

 

Agencije