Прочитај ми чланак

РУСКИ МЕДИЈИ ТВРДE: Београд је наш! Русија и Србија спремају сензационални војни споразум!

0

vucic medvedev 34

Руски портал Правда-тв.ру објавио је данас текст под називом „Београд је наш! – Русија и Србија спремају сензационални војни споразум“ у коме се наводи да би потписивање таквог уговора значило потпуни прекид приближавања Србије НAТО и ново позиционирање Русије на Балкану.

Правда-тв.ру се позива на писање портала „Взгљад“, који наводи да уговор предвиђа практично потпуно наоружавање Војске Србије по руским војним стандардима.

Поред осталог, ради се о уговору са „Камазом“ који је једино способан да понуди возила која ће подићи 35 тона корисног терета и омогућити кретање српске самоходне хаубице „Нора“, пише тај портал.

Уговором се предвиђа и да нова српска оклопна возила „Лазар 2“ буду наоружана руским 30-мм топовима 2A42, познатим у иностранству као „изделие 242“.

„Лазар 2“ чак није ни оклопно возило у правом смислу речи, наводе руски медији, већ нека врста хибридне лакше верзије, што се у СССР звало, а у савременој Русији зове „оклопно извиђачко-диверзантско возило“. У српским условима, пише „Взгљад“, може се користити као јуришно офанзивно оружје.

„Лазар 2“ наоружан 30-мм топовима ће се претворити у лаки тенк. За услове Балкана то би било универзално оружје, које у потпуности одговара потребама Војске Србије.

Нови војно-технички споразум се такође тиче и могуће испоруке система противракетне одбране, што је заиста нешто ново за руско-српску војно-техничку сарадњу, па и за сам систем организације Војске Србије, пише руски лист.

Засад није познато шта тачно Србија жели од система ПВО и о каквој се вредности уговора ради, али јасно је да је куповина противракета за нисколетеће циљеве јединствен уговор, који се може упоредити само са испоруком С-300 Ирану.

У тексту се помиње да Србија размишља и о набавци борбених хеликоптера из Русије.

„Тешко је проценити тачан иснос предложеног уговора, али се оријентационо може разговарати од суми не мањој од пет милијарди евра, која је за балканске прилике незамислива. Упоредо са овим уговором предвиђа се и склапање споразума на пољу енергетике и технолошких иновација, који би се базирали на дугорочним кредитима“, пише „Взгљад“.

Портал напомиње да би Русија потписивањем оваквог уговора пронашла начин да почетком 21. века озбиљно ојача свој положај на Балкану, јер је Србија окружена земљама које су већ чланице НAТО или планирају да у приступе том војном савезу.

Извор: Информер