Прочитај ми чланак

РУСКИ ИНСТИТУТ ЗА СТРАТЕШКА ИСТРАЖИВАЊА: Проруска опозиција ће утицати на Вучића

0

Улазак проруске опозиције у парламент Србије веома је добар резултат и иде на руку Москви, јер ће сада моћи много једноставније да утиче на премијера Србије Александра Вучића, оценио је руски политиколог Никита Бондарјов.

Arbeitsbesuch Serbien, Au§enminiser Sebastian Kurz trifft den serbischen Vizepremierminister Aleksandar Vucic. Belgrad, 26.02.2013, Foto: Dragan Tatic

Arbeitsbesuch Serbien, Au§enminiser Sebastian Kurz trifft den serbischen Vizepremierminister Aleksandar Vucic. Belgrad, 26.02.2013, Foto: Dragan Tatic

Бондарјов који је начелник групе за балканске земље руског Института за стратешка истраживања (РИСИ), основаног одлуком председника Владимира Путина, у ауторском чланку у данашњој Известији наводи да су резултати избора у Србији за Русију повољни.

„Вучић и његова Српска напредна странка (СНС) очували су већину у парламенту. То јест, реч је о наставку политике, али при том имамо промене које могу ићи на руку Москви у случају неочекиваних антируских појава“, наводи политиколог РИСИ – института који је један од водећих креатора спољне политике Русије.

Он оцењује да „Срби покушавају да седе на две столице“ и да Вучић предлаже програм који одражава такво виђење света.

„Веома не желе да уђу у НAТО, али желе у ЕУ; они веома воле Русију, али не воле много руску рубљу; категорички су против одвајања Косова, али не представљају баш најбоље шта ће да чине“, оцењује политиколог.

„Они (СНС) изјављују да неће ући у НAТО, али су при том потписали споразум о логистичкој подршци, којим је НAТО добио све што може од Србије. Вучић обећава да неће признати Косово, али је фактички дао на Косову све што је могао и српско становништво потпуно зависти од власти у Приштини. Вучић и СНС много раде за улазак Србије у ЕУ, али се паралелно труде да очувају и добре односе са Русијом“, оценио је Бондаренко.

Он наводи да су важна два питања – да ли Србију чекају у ЕУ и да ли су спремни да је приме док није решен косовски проблем, као и да ли су Срби „спремни да жртвују пријатељство са Русијом“.

Бондарјов сматра да ће за Србију бити „веома болно“ уколико ЕУ буде захтевала прикључивање економским санкцијама Русији, и упозорава да „много Срба ради у Русији“, „извоз српске робе у Русију биће доведен у питање, што је за Србе важан извор прихода“. Поред тога, додаје политиколог, ћерка гаспрома НИС чини трећину до половине годишњег буџета земље.

„И овде своју улогу могу да одиграју промене у саставу парламента“, оцењује Бондарјов и наводи да у претходном саставу скупштине Вучић „није имао опозицију ни с десне ни са леве стране“, али да се сада ситуација променила.

„Aко се Вучић одрекне Косова или окрене леђа Русији, биће протеста, људи ће изаћи на улице. Узимајући у обзир да су у парламент ушле отворено опозиционе партије, тај протест ће бити подржан и ван парламента, што значи да ће бити много компликованије игнорисати га“, оцењује Бондарјов.

„То чини ситуацију у Србији много другачијом од оне која је постојала пре две године. И за нас је то веома добар резултат. Са Вучићем смо и раније успешно радили, али сада, када постоји парламентарна опозиција, биће нам много лакше да са њим радимо“, закључио је Бондарјов.