Прочитај ми чланак

РИК: Одбачена кандидатура Предрага Вучетића

0

Републичка изборна комисија одбила је да прогласи Предрага Вучетића за кандидата на априлским изборима за председника Србије.

Како се наводи у образложењу, он није приложио ниједан валидан потпис, односно изјаву подршке бирача.

Приговор РИК-у на ово решење може да се поднесе у наредна 24 сата.

Та Група грађана и Вучетић поднели су кривичне пријаве Трећем основном јавном тужилаштву у Београду 8. марта и Основном јавном тужилаштву у Крушевцу 10. марта због „спречавања политичког, синдикалног и другог удруживања и деловања“ и „повреде права кандидовања“.

Они сматрају да је он био онемогућен да овери прикупљене потписе бирача и тиме „постављен у дискриминисан и неравноправан положај у односу на остале кандидате, а бирачи спречени у остваривању права да бирају“.

РИК је 13. марта Групи грађана „Бела лађа – Капетан Вуч@ић“ дао рок од 48 сати да исправи недостатак и поднесе правно валидне потписе бирача.

За предстојећче изборе РИК је прогласио 11 кандидата: кандидата Српске напредне странке Александра Вучића, кандидата групе грађана „За Србију без страха“ Сашу Јанковића, кандидата Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

Затим кандидата групе грађана „Морамо боље“ Вука Јеремића, кандидата Двери Бошка Обрадовића, кандидата покрета Доста је било Сашу Радуловића и кандидата Демократске странке Србије Александра Поповића.

Кандидати су и председник Општине Чајетина Милан Стаматовић у име Групе грађана „За здраву Србију“, Мирослав Паровић испред Народног слободарског покрета, Ненад Чанак испред Лиге социјалдемократа Војводине и Лука Максимовић, звани „Љубиша Прелетачевић – Бели“, кога је предложила група грађана „Љубиша Прелетачевић Бели, Бели – Само јако“.