Прочитај ми чланак

Виола фон Крамон преведена на српски: Србија нема шансе да крене напред ка ЕУ

0

Известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон изразила је разочарање због неуспеха тзв. Косова да се придружи Савету Европе, али и наду да то није заувек изгубљена шанса већ да је дошло само до одлагања те одлуке, преноси „Газета експрес“.

„Тако ми је жао. Била је то сјајна шанса да Косово постане део једне од најважнијих институција као што је Савет Европе“, рекла Фон Крамонова додајући да је „Косово“ имало реалне шансе.

Према њеним речима, тема чланства тзв. Косова у СЕ требало би да се нађе на дневном реду на следећој седници Комитета министара.

„Надам се да ће Комитет министара то ставити на дневни ред на својој наредној седници, а заиста се надам да ће влада Косова нацрт статута Заједнице општина са српском већином поднети уставном суду пре тога“, рекла је она за Канал 10.

Такође, није пропустила прилику да не помене Србији и њену, како је рекла, немогућност да крене ка чланству у ЕУ док не спроведе досад постигнуте споразуме уз посредство Уније. Ипак, рекла је да се иста обавеза односи и на тзв. Косово.

„За Србију је то сада апсолутно обавезно. То је у поглављу 35. Србија нема шансе да крене напред без спровођења обавеза које произлазе из Охридског споразума. Ово се подједнако односи и на Косово.

Разговарали смо о Заједници општина са српском већином. Не знам за појединачне обавезе које произлазе из Охридског споразума, али је тачно да обе стране морају да раде на томе и што брже спроведу обавезе“, рекла је Виола фон Крамон, а пренела „Газета експрес“.