Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ Апелациони суд ослободио бившег министра одбране за препродају оружја

0

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио некадашњег министра одбране СЦГ Првослава Давинића од оптужби да је злоупотребио службени положај 2005. године, приликом продаје вишка наоружања војске СЦГ предузећу из Подгорице.

Такође, Давинић и генерал Милун Кокановић у овом случају су правоснажно ослобођени и од оптужби да су заједно злоупотребили службени положај приликом куповине стана начелнику Генералштаба Војске СЦГ Љубиши Јокићу.

Том одлуком одбијена је жалба тужилаштва и потврђена друга првостепена пресуда Вишег суда у Београду којом су Давинић и Кокановић ослобођени од оптужби.

Давинић је ослобођен од оптужби да је 2005. године предузећу „Југоимпорт-монт“ из Подгорице прибавио имовинску корист у износу од 1.617.686 америчких долара, а држави Републици Србији нанео имовинску штету у том износу.

Тужилаштво је сматрало да су због тога сва новчана средства остварена продајом наоружања морала да се уплате на посебан предрачун у оквиру консолидованог рачуна трезора Народне банке Србије.

Такође је ослобођен оптужбе са Кокановићем која се тиче се куповине стана за Јокановића, те да су му прибавили имовинску корист од 26.628 евра, а Министарство одбране ДЗ СЦГ нанели имовинску штету у том износу.

Давинић је у последњих десетак година правоснажно ослобођен по три оптужнице за такозвану – аферу „Панцир“, затим за станове намењених „Кобрама“, и стан за намењен једном официру, а и даље му је у току суђење у случају познатом као „сателит“.

Он је добио правоснажну условну осуду, у случају познатом као „баркаса“, поводом оптужби да је 2005. године Црној Гори поклонио војни брод баркаса вредан око 3.6 милиона динара, и тако према ставу суда, оштетио буџет државне заједнице.

Давинићу је у том случају одлуком Апелационог суда у Београду изречена условна осуда од осам месеци затвора с роком провере од три године, док је Република Србија је ради остваривања имовинско-правног захтева упућена на парницу.

У детаљном образложењу данашње одлуке Апелационог суда, када је у питању кривично дело у вези са продајом вишкова стрељачког наоружања Војске СЦГ, тај суд констатује да несумњиво произлази да је Врховни савет одбране донео одлуку да се уговор закључи са предузећем „Југоимпорт-монт“, па да се Давинићу не може приписивати да је он овом предузећу прибавио имовинску корист и то подношењем предлога четири месеца раније како се терети.

Осим тога, правилно је првостепени суд имао у виду и да су средства добијена продајом вишка наоружања припадала Фонду за реформу система одбране ДЗ СЦГ, а не Републици Србији, те не стоји ни тврдња тужиоца да је овим нанета имовинска штета Републици Србији, указао је Апелациони суд.

Како је утврђено, током првостепеног поступка нису изведени докази који указују на противправно деловање Давинића, вршење утицаја на чланове Врховног савета одбране или било ког актера у продаји од фирми које су учествовале у надметању или преко службеника који су радили у управама и секторима који су у томе учествовали, а што нико од њих није ни навео.