Прочитај ми чланак

Референдум у РС: Поделе стигле и до Брисела

0

Власти Републике Српске настављају припрему референдума о Дану Српске, заказаног за 25. септембар.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Одбор за уставна питања скупштине Републике Српске одговорио је Уставном суду БиХ да одлука о расписивању референдума не крши Устав. Одбор тражи да акценат буде на стављању ван снаге ове Одлуке Уставног суда.

Одбор за уставна питања скупштине Српске одлучио је да се иде даље, па је Комисија за спровођење референдума рекла и – како даље. Посебно због тога што институције из Сарајева не желе да доставе податке о бирачима.

“Велики број државних институција има сегмент тих информација. Наравно она институција која је кључна када је реч о стварању централног бирачког списка, пре свега у његовом законском процесу, је Министарство унутрашњих послова”, каже Синиша Каран, председник Комисије за спровођење референдума у РС.

Референдум је зато тема и у Бриселу. Тамо је председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, а после састанка са Јоханесом Ханом, европски комесар подсетио је Бањалуку на правне принципе.

“Треба поштовати одлуке суда, а посебно Уставног суда који је по дефиницији највиши суд у земљи. Референдум може имати само консултативни карактер и важно је да он не одвуче пажњу са озбиљних економских изазова са којима се Босна и Херцеговина сусреће”, каже комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан.

Слична порука о важности одлука Уставног суда стигла је и са државног нивоа Босне и Херцеговине – саговорник Јоханеса Хана референдум јасно описује.

“Реч је о политичкој авантури која пре свега има за циљ партикуларне политичке интересе, имајући у виду да се Босна и Херцеговина налази у предизборној кампањи. Одлуке Уставног суда дају јасне смернице на који ће се начин тај референдум на крају завршити”, каже председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Одговорио им је председник Републике Српске. Милорад Додик тврди да ће одлука коју народ Републике Српске донесе на референдуму о Дану републике имати већу правну снагу од одлуке Уставног суда БиХ. Појашњава и да се референдумом спроводи одлука суда који је рекао да скупштина треба да пронађе начин да се реализује одлука коју је овај суд донео.