Прочитај ми чланак

Кишињев – Москвa: Молдавија тражи привремену забрану активности проруске странке

0

Странка се залаже да се Молдавија придружи Евроазијској економској унији, регионалној групи коју предводи Русија и позива на стратешко партнерство Кишињева и Москве

Министарство правде Молдавије затражило је од суда у Кишињеву да ограничи политичке активности проруске партије „Шанса“, која се противи настојању владе да се та бивша совјетска држава придружи Европској унији до 2030.

Министарство је саопштило да је одлука донета након што је ревизијом откривено да руководство „Шансе“ није испоштовало захтеве Централне изборне комисије и није дало потпуне податке о свом раду.

Странка је повезана са бизнисменом Иланом Шором, који је прошле године у одсуству осуђен на 15 година затвора због оптужби у вези са нестанком милијарде долара из молдавског банкарског система 2014. године, пише „Еурактив“.

Шор живи у Израелу и Молдавија је више пута тражила његово изручење. Он је под санкцијама ЕУ.

„Шанса“ се залаже да се Молдавија придружи Евроазијској економској унији, регионалној групи коју предводи Русија, и позива на стратешко партнерство земље са Русијом.

Суд би могао да суспендује већину политичких активности странке и спречи је да води кампању на председничким изборима и референдуму о чланству у ЕУ, који ће бити одржани у октобру.

Председница Маја Санду, која чланство у ЕУ види као камен темељац суверенитета Молдавије, тражи поновни избор. Молдавија је званично кандидат за чланство у ЕУ.

Председник „Шансе“ Алексеј Лунгу рекао је да је је одлука суда показатељ да власти желе да спрече рад странке. „Уочи избора, све маске су сада скинуте – они желе да избаце ‘Шансу’ из кампање по сваку цену“, навео је он у саопштењу.

Ограничења значе да би странка могла бити спречена да оснива медијске групе, организује скупове или митинге и користи своје банковне рачуне, уз неке изузетке.

Молдавске власти забраниле су странци прошле године учешће на локалним изборима, наводећи као разлог забринутост за националну безбедност.

„Шанса“ и њен покровитељ Шор су главна покретачка снага проруског изборног блока „Победа“, чије је оснивање најављено прошлог месеца у Москви.