• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ПУТИН: Како вас није срамота, разорили сте Србију, а нас оптужујете за агресију на Криму
Прочитај ми чланак

ПУТИН: Како вас није срамота, разорили сте Србију, а нас оптужујете за агресију на Криму

0

Putin rusija

Руски председник Владимир Путин, обраћајући се посланицима у парламенту Русије о дешавањима на Криму, изјавио је да “територија Крима припада Русији” напомињући како Русија жели да гради добре односе са Украјином.

“Крим је руски и та територија је у нашим срцима и душама. Али ми и даље желимо градити добре односе са Украјином и са народом те земље. Наши односи са Украјином ће увек бити врло значајни за нас. Ми не желимо поделити Украјину и увек смо поштовали територијални интегритет те земље”, рекао је Путин.

Према његовом мишљењу, Русија је само одговорила на позив народа са Крима који је био у страху да би могли изгубити људска права и слободе под владавином Кијева.

“У Украјини је био државни удар и прави хаос који власти нису успеле да исконтролишу, народ Крима је желео слободу и своја права, и зато су позвали Русију да им помогне. Ми смо то и учинили, а да нисмо, то би онда била права издаја. Морали смо да одговоримо на позиве са Крима да им помогнемо”, казао је он додајући како је, све оно што је Русија урадила, у складу са међународним правом.

“Сада нам из Европе и Америке говоре да кршимо међународно право. Шта ми то кршимо? Па наша војска није ушла на Крим, и ту није ни било војних сукоба. Све што смо урадили је у складу са међународним правом”, истакао је Путин.

Напомиње да су Европа и Сједињене Америчке Државе (САД) подржале независност Косова али да је за њих референдум на Криму илегалан.

“Грађани Крима су организовали референдум који је потпуно легалан. У последње време се пореди стање на Криму са случајем Косова и Србије. Када је Косово прогласило независност, западне земље су тврдиле да је све то у складу са међународним правом, а сада су у случају Крима као збуњени и не прихватају референдум”, оценио је руски председник.

Према његовом мишљењу, данашња Европа примењује двоструке стандарде и цинизам у случају Крима.

“Европљани тврде да Косово има право на независност јер је, кажу, то специјални случај и јер су на Косову пале многе жртве. Али сада за Крим кажу да је то противно закону. То није само двоструки стандард од стране Европе, то је и цинизам. Зар су нам требале људске жртве и на Криму па да прогласи независност тек тада!?”, пита Путин.

Сматра да су западне земље у неколико наврата извршиле чак и војне акције у другим земљама без одобрења Уједињених нација (УН), а сада тврде да се Крим одваја без одобрења тог међународног тела.

“Говоре нам како се на Криму све десило без одобрења Већа сигурности Уједињених нација. Сетите се да је 1999. године без одобрења УН-а извршено бомбардовање Београда. А након тога, без икакве дозволе УН-а дозвољени су напади у Авганистану, Ираку и другим местима. Зар то није отворено кршење међународног права, то је цинизам од стране Запада”, рекао је Путин.

На крају је изразио захвалност лидерима Кине и Индије који су упутили Русији речи подршке у вези са ситуацијом на Криму.

“Овај пут Русији прете санкцијама. Па зар ми и до сада нисмо имало бројне рестрикције иако је Хладни рат давно завршен. Али захвални смо Кини и Индији на њиховом искреном и објективном суду о дешавањима на Криму”, истакао је руски председник.

Извор: Кликс.ба