Прочитај ми чланак

Пу­тинове изборне честитке и руске жеље

0

Ру­си­ја сма­тра да ће у но­ву срп­ску вла­ду ући љу­ди ко­ји ће до­при­не­ти раз­во­ју од­но­са две­ју др­жа­ва, ка­зао је Вла­ди­мир Пу­тин Алек­сан­дру Ву­чи­ћу на ју­че­ра­шњем са­стан­ку у Мо­скви. То­ком овог из­не­над­ног су­сре­та пред­сед­ник Ру­ске Фе­де­ра­ци­је че­сти­тао је пре­ми­је­ру Ср­би­је на по­бе­ди на пар­ла­мен­тар­ним из­бо­ри­ма. Да се Ву­чић на­ла­зи у при­ват­ној по­се­ти Ру­си­ји, пр­ви је ју­че об­ја­вио прес-се­кре­тар Кре­мља Дми­триј Пе­сков. „У Мо­скви се у при­ват­ној по­се­ти на­ла­зи пре­ми­јер Ср­би­је Ву­чић, а у окви­ру ње­го­вог бо­рав­ка у ру­ској пре­сто­ни­ци јесте и сусрет са пред­сед­ни­ком Пу­ти­ном”, на­вео је Пе­сков, пре­но­си „Спут­њик”.

putin vucicПу­тин је то­ком раз­го­во­ра са Ву­чи­ћем кон­ста­то­вао не са­мо да је СНС убе­дљи­во по­бе­дио на из­бо­ри­ма већ и да су нео­п­хо­дан бр­ој ме­ста у пар­ла­мен­ту до­би­ли и ње­го­ви са­ве­зни­ци. „Знам да ће вла­да би­ти фор­ми­ра­на уско­ро. Же­лео бих да из­ра­зим на­ду да ће, без об­зи­ра на бу­ду­ћи са­став Вла­де Ср­би­је, у њој до­стој­но ме­сто за­у­зе­ти љу­ди ко­ји ће обра­ти­ти по­себ­ну па­жњу на раз­вој на­ших ме­ђу­др­жав­них од­но­са”, из­ја­вио је Пу­тин, што је об­ја­вље­но на зва­нич­ном сај­ту пред­сед­ни­ка Ру­си­је. 

Путин је на­гла­сио да ће би­ти на­ста­вљен рад на ја­ча­њу ме­ђу­др­жав­них ве­за и ус­по­ста­вља­њу од­но­са у обла­сти по­ли­тич­ке са­рад­ње и еко­но­ми­је на ме­ђу­на­род­ном пла­ну.

Вла­ди­мир Пу­тин: Же­лео бих да из­ра­зим на­ду да ће, без об­зи­ра на бу­ду­ћи са­став Вла­де Ср­би­је, у њој до­стој­но ме­сто за­у­зе­ти љу­ди ко­ји ће обра­ти­ти по­себ­ну па­жњу на раз­вој на­ших ме­ђу­др­жав­них од­но­са

„Дра­го нам је због ва­ше по­бе­де и че­сти­там вам”, ре­као је Пу­тин Ву­чи­ћу.
Пре­ми­јер Ву­чић је за­хва­лио пред­сед­ни­ку Ру­ске Фе­де­ра­ци­је на по­ли­тич­кој по­др­шци ко­ју Ру­си­ја пру­жа у очу­ва­њу те­ри­то­ри­јал­ног ин­те­гри­те­та Ср­би­је. Он је обе­ћао да ће ура­ди­ти све што је вла­де да се на­ста­ви раз­вој од­но­са са Ру­си­јом.

„На­ма ве­о­ма мно­го зна­че од­но­си са Ру­ском Фе­де­ра­ци­јом. По­себ­но це­ни­мо и ваш лич­ни до­при­нос раз­во­ју од­но­са из­ме­ђу на­ших зе­ма­ља и ја­ча­њу од­но­са у свим обла­сти­ма”, из­ја­вио је Ву­чић. Он је на­гла­сио да ће но­ва вла­да у Ср­би­ји би­ти фор­ми­ра­на до сре­ди­не ју­на. „На­ма је част и ду­жност да учи­ни­мо све ка­ко би се од­но­си са Ру­ском Фе­де­ра­ци­јом раз­ви­ја­ли у свим прав­ци­ма, у еко­но­ми­ји и по­ли­ти­ци”, ис­та­као је Ву­чић.

Из­ја­ва Вла­ди­ми­ра Пу­ти­на ка­ко су нео­п­хо­дан бр­ој ме­ста у пар­ла­мен­ту до­би­ли Ву­чи­ће­ви са­ве­зни­ци  у Бе­о­гра­ду је пр­о­ту­ма­че­на као су­ге­сти­ја ру­ског пред­сед­ни­ка, ко­ји би у но­вој вла­ди во­лео да ви­ди и со­ци­ја­ли­сте Иви­це Да­чи­ћа. Ова по­ру­ка је под­ста­кла и рас­пра­ву на дру­штве­ним мре­жа­ма, где мно­ги ми­сле да је Пу­тин под са­ве­зни­ци­ма ми­слио упра­во на СПС.

И пре пре две го­ди­не, уочи са­ста­вља­ња вла­де, ме­ди­ји су спе­ку­ли­са­ли да су Ву­чић и Да­чић исто­га да­на би­ли одво­је­но у Мо­скви на кон­сул­та­ци­ја­ма. Њи­хо­ве по­се­те Ру­си­ји, зва­нич­но опи­са­не као при­ват­не, ни­ка­да зва­нич­но ни­су би­ле по­твр­ђе­не.

Алек­сан­дра Јок­си­мо­вић, ди­рек­тор­ка Цен­тра за спољ­ну по­ли­ти­ку, ка­же за Ра­дио Сло­бод­на Евро­па да у ту­ма­че­њу не­на­ја­вље­ног са­стан­ка Ву­чи­ћа и Пу­ти­на не тре­ба за­бо­ра­ви­ти и ак­ту­ел­ни по­ли­тич­ки тре­ну­так у Ср­би­ји.
„Сти­че се ути­сак да је пред­сед­ник Пу­тин же­лео ди­рект­но да се ин­фор­ми­ше о пр­о­це­су фор­ми­ра­ња Вла­де Ср­би­је и ње­ним бу­ду­ћим при­о­ри­те­ти­ма”, сма­тра Јок­си­мо­ви­ће­ва.

Упи­та­на да ли Пу­тин по­ку­ша­ва да ути­че на фор­ми­ра­ње вла­де, она од­го­ва­ра: „Све ве­ли­ке си­ле увек же­ле да има­ју та­кву вр­сту ути­ца­ја, што не зна­чи да у то­ме увек и успе­ва­ју. У овом тре­нут­ку се чи­ни да је Пу­ти­но­во ин­те­ре­со­ва­ње очи­глед­но, с об­зи­ром на на­чин на ко­ји је при­мио Алек­сан­дра Ву­чи­ћа. Са дру­ге стра­не, има­ју­ћи у ви­ду да га је при­мио то­ком при­ват­не по­се­те, он му је на не­ки на­чин учи­нио и част.” Ву­чић је по­след­њи пут у Мо­скви бо­ра­вио у но­вем­бру пр­о­шле го­ди­не, ка­да се срео са ру­ским пред­сед­ни­ком и пре­ми­је­ром Ру­си­је Дми­три­јем Ме­две­де­вом, као и чла­но­ви­ма ру­ске вла­де. Ву­чић је та­да отво­рио Срп­ско-ру­ски по­слов­ни фо­рум и по­се­тио Мо­сков­ски ме­ђу­на­род­ни фо­рум ино­ва­тив­ног раз­во­ја „Отво­ре­не ино­ва­ци­је”.

То­ком тр­о­днев­не по­се­те са­стао се и са пред­став­ни­ци­ма ру­ских ком­па­ни­ја, са ко­ји­ма је раз­го­ва­рао о ак­ту­ел­ним пи­та­њи­ма тр­го­вин­ско-еко­ном­ске са­рад­ње, укљу­чу­ју­ћи ре­а­ли­за­ци­ју за­јед­нич­ких пр­о­је­ка­та из обла­сти енер­ге­ти­ке, ин­ду­стри­је, тран­спор­та и по­љо­при­вре­де.