Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ОПОЗИЦИЈЕ У БЕОГРАДУ „Власт у Србији је уздрмана и на стакленим је ногама”

0

Власт у Србији је уздрмана и на стакленим је ногама, али морамо сви да се ујединимо како би се одупрли безумљу, поручио је функционер Покрета Двери Југослав Кипријановић на 26. протесту „Један од пет милиона“ у Београду.

Власт у Србији је уздрмана и на стакленим је ногама, али морамо сви да се ујединимо како би се одупрли безумљу, поручио је функционер Покрета Двери Југослав Кипријановић на 26. протесту „Један од пет милиона“ у Београду.

Југослав
Кипријановић

Шетаће цела Србија, протестоваће се у многим градовима“, истакнуто је на крају протестне шетње која се завршила испед зграде Радио телевизије Србије, где је приређе уобичајени „Дневник слободне Србије“.

Функционер Покрета Двери Југослав Кипријановић позвао је, у говору с Теразијске чесме, где почињу протести, државне службенике, „све које држе систем“ да се придруже грађанима који протествују.

Кипријановић је нагласио да је недавно, приликом уласка у Скупштину Србије, „лажни војвода (Војислав Шешељ) дигао палицу на њега“ али да га „нико ни из полиције ни из тужилаштва није позвао да пита шта има да каже о том инциденту“.

Он је рекао да је то доказ да „држава партијска“ и да су „институције уништене“.

„Добро сам, није ми ништа, али ће њима да буде нешто. Желим да се поклоним вама који шетате шест месеци и показујете да се не плашите. Изгураћемо ово до краја, док им не видимо леђа. Шест месеци је прошло од повреде Борка Стефановића и крваве кошуље, а од тада смо имали паљење куће новинара Милана Јовановића, напад у Неготину, напад на Далибора Станојевића, напад у Алексинцу…а онда је и војвода Шешељ дошао испред Скупштине. Није ми јасно због чега возач једног председника посланичке групе насрће колима на посланике. Пет дана је прошло од инцидента, нико ме до данас није позвао да ме пита шта се десило, ни из полиције, ни из тужилаштва. То су вам институције данас у Србији и томе морамо да станемо на пут – рекао је члан Председништва Двери Југослав Кипријановић, који је био у групи људи који су протестовали испред Скупштине Србије, када је Војислав Шешељ, речима „Гази го..а“ сугерисао свом возачу да аутомобилом треба да их прегази”, рекао је Кипријановић, додајући:.

„Уплашила их је истина, јер је на транспаренту које су тада Двери држале пред Скупштином писало ‘Данас издаја, сутра робија“, рекао је Кипријановић.

Бранислав Лечић

Окупљенима се обратио и глумац Бранислав Лечић.

– Време је да се на Балкану подвуче црта и да се каже да нико неће рат. Грађани морају да се пробуде. У име грађана које заступам, и у име ДС и Савеза за Србију, кажем да декларација о помирењу мора да заживи. Тамо где нема помирења, ми смо њихов материјал за међусобне ратове и тако је у целом региону. Ми нисмо немоћни, ми смо грађани са свешћу и памећу и време је да се, пре свега, кроз институције мењају ствари – поручио је он.

Глумац Бранислав Лечић рекао је да је већ месецима Теразијска чесма „свето место, Народна скупштина и глас слободе“.

Он је рекао да је случај судије Апелационог суда у Београду Миодрага Мајића подсетник како сви треба да се држе професионалног рада и оценио да професионализам мора да буде дефинисан као једина легитимација свих који су на власти.

Лечић је рекао да је акција РОСУ на Северу Косова координирана између власти у Приштини и Београду и позвао грађане да „не буду инструмент политика које гурају у рат“.

По његовим речима, на Балкану мора да дође до „помирења“ како становнике тих земаља не би инструментализовали „локални политичари и велике силе“.

Лечић је казао да су шестомесечни напори свих који протестују, „крунисани“ извештајем Европске комисије, оценивши да су протести натерали Европу да „заштити вредности за које се сама залаже“.

Грађанима се, мимо најаве, обратила и инжењерка рударства Сузана Лазаревић, која је рекла да је и пре 30 година стојала код Теразијске чесме и да ју је тадашњи дух протеста задржао да не оде из Србије.

Окупљени су потом кренули ка Ресавској улици, па кроз Булевар краља Александра, да би се шетња завршла испред зграде РТС-а.

На челу протестне шетње грађани су били ношени транспаренти „Стоп крвавим кошуљама“, „Један од пет милиона“ и „Против изборне крађе“.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра и то под називом „Стоп крвавим кошуљама“ због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!