Прочитај ми чланак

Има ли опозиција план за спречавање отварања рудника Рио Тинта?

0

Док опозиција најављује организовање „Фронта за одбрану Србије“ и план борбе против отварања рудника Рио Тинта у долини Јадра, житељ Горњих Недељица Небојша Петковић јој поручује да треба да се уједини, а не да користи сваки проблем за међусобно препуцавање, и моли је да не ради ништа на своју руку јер, како каже, можда први пут имамо ситуацију да је велики број бирача владајуће странке против нечега што власт покушава да прогура по сваку цену.

Најава председника Србије Александар Вучића да би рудник за ископавање литијума могао бити отворен већ 2028, иако је 2022. на пројекат према речима тадашње председнице владе Ане Брнабић стављена тачка, узнемирила је не само житеље Горњих Недељица, који и од тада указују да се са плановима не стаје, већ и ширу јавност у Србији.

Подсетимо, крајем 2021. године организовани су масовни протести грађана против ископавања руде литијума, што је и навело влас да пројекат привидно примири.

Сада, када је јасно да је власт, чини се, све време радила на томе да рудник буде отворен, а председник државе говорио да би то донело много новца, поставља се питање има ли опозиција план да поново стане на пут овом пројекту.

Одговоре нисмо добили од посленика странка ЗЛФ и СПП, док посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић за Данас каже да ће Еколошки устанак ускоро обавестити јавност о датуму састанка опозиције, заједничкој стратегији и плановима активности.

– Еколошки устанак ће позвати све опозиционе странке, еколошке активисте и професоре и јавне личности, који су против ископавања литијума како би се направио Фронт за одбрану – грађана Србије – воде, ваздуха и земље – најавила је она.

Лидер ДС Зоран Лутовац каже да је ДС посвећена борби за јавни интерес и спремна да са другим странкама на томе ради кроз институције, али и ванинституционално ако буде било потребно.

– Отварање рудника који може имати далекосежне негативне последице по животну средину, пре свега на здравље људи, на загађење земље, воде и ваздуха – није ствар било које владе или било које странке, то је ствар целог друштва. О томе би морали да се питају грађани, и то не само они на које то најнепосредније утиче, то је питање за све нас – сматра он.

Како додаје, политичке странке сносе посебну одговорност и тако морају да се понашају.

– Да штите јавни интерес, а не било чији профит. У том смислу било би одговорно да постоји синхронизовано и координисано деловање свих опозиционих странака, без обзира на њихово идеолошко профилисање. Постоје питања око којих у друштву мора да се гради консензус. Заштита здравља и животне средине једно је од таквих питања – каже Лутовац.

И Мирослав Алексић, лидер Народног покрета Србије, спреман је за борбу, па за Данас каже да ће на седници Главног одбора НПС следеће недеље предложити усвајање одлуке о трајној забрани експлоатације литијума и борби против намере власти да реализује тај пројекат.

Он сматра да је највећа опасност која се тренутно надвила над Србијом експлоатација литијума која је очигледно договорена кроз коруптивне механизме са режимом Александра Вучића.

– Сви морамо устати и зауставити трајно тај пројекат јер је то обавеза свих грађана који желе добро нашој земљи, народу и деци. Србија не сме постати депонија сумпорне јаловине, док ће Рио Тинто и његови спонзори профитирати. Ова тема превазилази политичке странке, питање је опстанка у будућности, а пројекат се може спречити ако устану сви грађани и супротставе се. Они који подржавају пројекат имају личне различите интересе који нису комплементарни са интересом земље – закључује он.

Док лидер ПСГ Павле Грабовић указује на то да постоје два нивоа питања на које треба дати одговор.

– Први је научног карактера и због тога је важна реч струке која треба да објасни јавности да ли постоји технологија која омогућава експлоатацију без озбиљних и трајних штета по животну средину. Други ниво је питање поверења у државни апарат да ће обезбедити поштовање еколошких стандарда, што у нашем случају апсолутно не постоји. Из тог разлога смо спремни да разговарамо са свима како би се јавни интерс очувао – наводи Грбовић.

А Слободан Цвејић, потпредседник Србија центра, истиче да је идеја о отварању рудника литијума у Јадру толико компромитована нетранспарентношћу, променама планова у ходу, изнудјеним одлукама локалне администрације и политичким волунтаризмом СНС врхушке, да нема никог ко не верује да се ради о великом корупцијском подухвату, те да у Србија центру верујеу да се против тога треба борити свим дозвољеним средствима, укључујући грађанску непослушност.

– У том смислу смо отворени за комуникацију и сарадњу са свим актерима, а посебно уважавамо носиоце стручног ауторитета, како у области екологије, тако и у области борбе против корупције – каже он за Данас.

А Небојша Петковић, житељ Горњих Недељица, где је планиран рудник, подсећа да се комплетна опозиција, без изузетка, у предизборној кампањи изјаснила да је против рудника литијума, те да сад има прилику да то докажу на делу. Он верује да ће се то и десити.

– Ово је можда кључни тренутак у борби коју водимо већ четири године. Неке странке и појединци су се већ огласили, а ево ја чекам да чујем и остале да позову своје чланство и симпатизере да сви заједно извршимо притисак на власт и да их натерамо да одустану од враћања пројекта у живот – наводи Петковић за Данас став удружења „Не дамо Јадар“ и СЕОС-а.

Када је реч о плану борбе проти рудника, он наводи да је он врло једноставан.

– Само треба довољно нас да изађе на улице широм Србије и власт ће морати да уважи став народа. То је једини начин да дођемо до победе, а мој лични став је да је улога опозиције да подржи струку и нас, који више од 1.400 дана свакодневно „ратујемо“ са компанијом. Треба да се уједине по овом питању, а не да користе сваки проблем за међусобно препуцавање на друштвеним мрежама и у емисијама. Молим их да не раде ништа на своју руку јер можда по први пут имамо ситуацију да је велики број бирача владајуће странке против нечега што власт покушава да прогура по сваку цену – закључује Петковић.

Подсетимо, председница Скупштине, Ана Брнабић, најавила је прошле недеље да би о нацрту студије о утицају рудника литијума компаније „Рио Тинто“ на животну средину, која је објављена у четвртак, требало повести јавну расправу, између осталог и у парламенту и то можда већ од ове недеље.